<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97853" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Певец на наро...

Конкуренти на талибаните. Кои са “Ислямска държава-Хорасан”

30 Август 2021
0 889

„Буш ни обеща разгром, Аллах ни обеща победа – ще видим кое от двете обещания ще се осъществи“. Твърди се, че това е казал преди около 20 години най-ранният лидер на талибаните Молла Омар.

До късния следобед в четвъртък изглеждаше, че пророческите му думи са се сбъднали. Победата на талибаните над западните сили изглеждаше категорична, а установяването на едноличното им управление – необратимо, пише Дамяна Велева за Свободна Европа.

Въпреки съпротивата на малката провинция Панджшир по всичко личеше, че талибаните нямат конкурент, който да разклати контрола им над страната.

Конкуренти на талибаните. Кои са &#8220;Ислямска държава-Хорасан&#8221;

Какво се промени

В четвъртък обаче една радикална ислямистка организация ясно показа, че ще саботира властта на талибаните, дори и с цената на живота на стотици невинни. Тя иска да наложи свое управление в региона, вярвайки, че победата всъщност е обещана на нея.

Най-малко 170 цивилни афганистанци и 13 американски военни загинаха, а стотици бяха ранени при бомбен атентат на летището в Кабул в четвъртък.

За голяма експлозия в района на летището в Кабул съобщи Пентагонът (видео)

Отговорност за тях пое групировката „Ислямска държава-Хорасан“ (ИДИЛ-Х). Според анализаторите с тази атака ИДИЛ-Х целят да разклатят властта на талибаните и да докажат, че те не са способни да установят ред и сигурност в страната.

Кои са „Ислямска държава-Хорасан“

ИДИЛ-Х е клон на организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта“. Той действа на територията на Афганистан. Носи името на историческия регион Хорасан, който обхваща части от днешните Афганистан, Иран и Централна Азия.

Атентатите в Кабул: кои са терористите от ИД-Х?

Лидерите на ИДИЛ са в Сирия и гледат на ИДИЛ-Х като на първоначална база, от която организацията да разпростира влиянието си върху цяла Централна и Южна Азия.

Подобни регионални клонове на ИДИЛ са активни и в Либия, Мозамбик, Филипините, Бангладеш и други, като групировката цели един ден да ги обедини в един трансграничен „глобален халифат“.

Как действа „Ислямска държава-Хорасан“

ИДИЛ-Х е официално основана през 2015 г. За кратко време тя успява да установи контрол върху няколко провинции в северен и североизточен Афганистан.

Според доклад на ООН организацията нанася стотици смъртоносни атаки всяка година, насочени срещу правителствени цели, различни публични институции, включително училища и болници и срещу малцинствени групи в страната. От януари до април тази година ИДИЛ-Х са извършвали средно по едно нападение на два дни, сочат данните.

Един от най-шокиращите примери за тяхна операция е атентатът, извършен в родилното отделение на болница в Кабул през май миналата година. Тогава загинаха 16 майки и бременни жени, 2 деца и още 7 души. Предполага се, че мотивът за атентата е етническата принадлежност на жертвите, тъй като болницата са намира в квартал, населен предимно с хазари шиити.

Колко са членовете на ИДИЛ-Х

През най-силния си период ИДИЛ-Х разполагаше с около 3000 бойци. В сблъсъците си със силите на САЩ, правителството и талибаните обаче организацията претърпя тежки загуби.

Според доклад на ООН от юни тази година членовете ѝ наброяват между 1500 и 2200 бойци.

Това е значително по-малко от бойците на талибаните, които са между 60 000 и 100 000.

Какво е Деобанди ислям – религиозната идеология на талибаните

Защо са в конфликт с талибаните

ИДИЛ-Х вижда талибаните като свой основен противник и конкурент. Според анализаторите двете организации всъщност се борят за вниманието на едни и същи хора и „миграцията“ на бойци от една групировка в друга е често срещана.

През 2015 талибаните изпратиха писмо до лидерите на ИДИЛ, призовавайки „Ислямска държава“ да спре да набира свои членове в Афганистан. Според писмото им в страната има място „само за едно знаме, и само за едно лидерство“, което да се бори за установяването на истинско ислямистко управление.

САЩ удариха с дрон натъпкана с екслозиви кола на ИДИЛ, отиваща към летището в Кабул

Така на пръв поглед изглежда, че двете групировки споделят еднакви цели и идеология.

В действителност и двете са сунитски ислямистки организации, проповядващи фундаметалистка интерпретация на исляма. Споделят и общ враг: САЩ и лоялното на САЩ светско правителство.

Разликите са повече

Между двете групировки обаче има ключови разлики. Най-основната от тях се състои в идеологията и целите им.

Докато талибаните са определяни като регионално или „национално“ движение, което цели установяването на ислямски емират в Афганистан, ИДИЛ-Х преследва по-широка цел: създаването на глобален халифат, който да обхваща целия ислямски свят.

Освен това, в опита си да заеме мястото на талибаните в сложния лабиринт от десетки бунтовнически организации, действащи в региона, ИДИЛ-Х се представя за единствената истинска ислямистка група.

За сметка на това тя критикува талибаните като „мръсни националисти“, които толерират противоречащи си с исляма практики като отглеждането на опиумен мак.

По думите на анализатора Борхан Осман „критиките на ИДИЛ-Х към талибаните са отчетливо по-силни на фона на критиките им към тези, които би следвало да бъдат техен главен враг – правителството“.

През последната една година ИДИЛ-Х набират нови поддръжници преди всичко сред разколебани бойци на талибаните, които не приемат мирните преговори със САЩ. Основната линия, която ИДИЛ-Х налага, е че преговорите със САЩ – страна, която ислямистите виждат като окупатор и враг на исляма, са недопустими.

Според идеологията на организацията споразумението с американците се равнява на отказ от исляма и прави талибаните вероотстъпници: най-крайното престъпление според техните разбирания. С това ИДИЛ-Х придава легитимност на атаките си срещу талибаните.

Какво да очакваме в бъдеще

САЩ вече се намеси в конфликта между талибаните и ИДИЛ-Х, взлизайки в неудобната роля да си сътрудничи и да обменя информация с талибаните.

В отговор на бомбените атентати в събота американското командване нанесе въдушен удар по цели на ИДИЛ-Х. Убит беше един от хората, за които се предполага, че са планирали атентатите.

Случилото се в четвъртък затвърди притесненията, че талибаните не са способни, а определени фракции вътре в организацията им и не искат да ограничат дейността на други ислямистки групировки в страната.

Опасенията, че Афганистан може отново да се превърне в гостопримена база, от която различни терористични организации да планират и осъществяват дестабилизиращи операции по целия свят, стават все по-силни.

Според Борхан Осман причините движения като това на талибаните, ИДИЛ-Х и други ислямистки формации да продължават да се развиват и да привличат нови членове в Афганистан, са изключително дълбоки. По думите му корените на проблема стигат чак до 70-те години на миналия век, когато започва „разпадът на традиционното афганистанско общество“.

„Справянето с [религиозната] радикализация обаче изисква дългосрочни стратегии и по-иновативни методи от операциите от типа „залови-и-убий“, пише Осман.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Кадри: Sky News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции