<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99863" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Висш US-генера...

Женският отбор по футбол на САЩ ще получава еднакви парични възнаграждения с мъжкия

16 Септември 2021
0 584

Американската футболна федерация обяви, че е предложила идентични договори на играчите както на мъжкия, така и на женския национален отбор по футбол. Това решение идва в отговор на продължаващата битка за справедливостта на заплащането между половете, пише Quartz.

„Това определено е голяма крачка напред“, коментира Лия Картър, специалист по женска спортна психология от университета „Темпъл“. Тя добави, че еднаквите договори са признание по начин, по който дамският футболен отбор на САЩ не е третиран никога досега.

В Ирландия ще плащат поравно на жените и мъжете от националните им отбори по футбол

Съобщението на Футболната федерация на САЩ идва след поредицата от съдебни битки, водени от играчите за справедливо заплащане. През 2019 г. членовете на женския екип на САЩ съдиха Федерацията за дискриминация по пол.

Женският отбор по футбол на САЩ ще получава еднакви парични възнаграждения с мъжкия

“Въпреки че са помолени да изпълняват същите отговорности като мъжете – и да се представят по-добре на терена – на жените футболисти винаги са изплащани по-малко пари в сравнение с техните колеги мъже“, бе обявено тогава в съда.

Женският отбор на САЩ стана световен шампион няколко месеца след завеждането на делото, спечелвайки Световното първенство по футбол за втори пореден път. Мъжкият отбор не се класира за същото състезание година по-рано и никога не е печелил Световната купа.

Източник: Quartz

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции