Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Жива верига в Пловдив, за да се спре събарянето на Тютюневия склад
Жива верига в Пловдив, за да се спре събарянето на Тютюневия склад
gospodari.com Вземи EMBED
Loading the video...
03-07-16
добавено
4798
прегледа

Жива верига от граждани се опита да спре събарянето на една от емблематичните сгради в Пловдив, съобщава Нова телевизия.

 

Тежка техника премахна вече покрива и горните два етажа на тютюневия склад на някогашната "Ориент табако“ на ул. "Одрин“ 8.

 

Събарянето на зданието започна в неделния следобед, но бе спряно от недоволни граждани. Сградата е в списъка на най-ценните тютюневи складове, обявени за паметници на културата.

 

Там, където в момента кранът се опитва да свали дебела масивна стена, са стенописите на големия български живописец Вълчан Петров.

 

Някогашният тютюнев склад е реституиран преди седем години и сградата е частна собственост.

 

Според някой хора събарянето е незаконно, а други недоумяват защо това се е случило в последния почивен ден от дългите празници.

 

От община Пловдив обясниха, че са издали разрешителното за събаряне и разрушаването е законно.

 

Не е известно какви са инвестиционните намерения за терена. Проектът "Тютюневият град" е част от програмата, с която Пловдив спечели в надпреварата за Европейска столица на културата 2019.

 

Преди по-малко от месец, без дебати парламентът прие окончателно поправки в Закона за културното наследство, даващи право на общините София, Пловдив и Варна да се разпореждат със сградите – паметници на културата, прескачайки Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН).

 

Около сградата от рано тази сутрин се събраха хора, готови да спрат разрушаването на Тютюневия склад. Те посочват, че фирмата, която планира да строи на мястото, е свързано с лицата, които преди 4 години са искали да съборят кино "Космос" в града, но след общественото недоволство това не е станало.

 

Сградата на тютюневите складове е строена през 20-те година на миналия век. Последните близо десет години е била пуста. Последно на първия етаж е имало аптека. 

 

Вижте още:

 

ВАРВАРСТВО: РУШАТ СГРАДА НА КУЛТУРАТА В ПЛОВДИВ

 

ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА СЕ РУШИ ЗАРАДИ ОБЩИНАТА