<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=21031" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Проверяват дали разрешението за събарянето на тютюневия склад в Пловдив е фалшифицирано

08 Март 2016
0 2060

Община Пловдив е одобрила събарянето на бившия тютюнев склад още през 2010 г. заради положителното становище на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН. Това каза главният архитект на Пловдив Румен Русев пред Нова телевизия. Той намекна, че удостоверението може да е било фалшифицирано.

 

Събарянето на сградата започна в неделя, а в понеделник десетки пловдивчани се събраха пред нея, образувайки жива верига срещу багерите. Протестиращите натрупаха грамада от съборените тухли пред общината в знак на протест срещу събарянето на емблематичната сграда.

 

ЖИВА ВЕРИГА, ЗА ДА СЕ СПРЕ СЪБАРЯНЕТО НА ТЮТЮТНЕВИЯ СКЛАД В ПЛОВДИВ

 

„В Община Пловдив би трябвало да знаят, че това е паметник на културата. Проектът за изграждане на сграда на този парцел не е съгласуван с Министерството на културата”, коментира архитект Слави Славов от Министерството на културата.

 

Министерството вече обяви, че сградата е декларирана като паметник на културата още през 1977 г. Бившият тютюнев склад, известен още с името "Ориента“ е част от проекта "Тютюневият град“, включен в концепцията, с която Пловдив спечели званието „Европейска столица на културата 2019“.

 

"Спрели сме събарянето на бившия тютюневия склад. Няма да допуснем да продължи работата по разрушаването. В момента върви проверката по документи”, заяви зам.-кметът на Пловдив по строителството Димитър Кацарски.

 

РУШАТ ЦЕННА СГРАДА В ПЛОВДИВ, ВЪПРЕКИ КМЕТСКИ ОБЕЩАНИЯ

 

Въпреки твърдението на главния архитект, кметът Иван Тотев твърди, че "бутането по същество е законно“. Сградата е частна собственост и не е била вписана като паметник на културата, а за ценност е била посочена съседна на нея. Окръжната прокуратура в Пловдив се е самосезирала по случая и е възложила проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност. Проверката се извършва от Икономическа полиция, а срокът е 30 дни.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции