<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=95441" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: На прага на н...

Делта вариантът на Covid-19 вече преобладава и у нас (видео)

01 Август 2021
0 1102

Силно заразният Делта вариант на Covid-19 вече е преобладаващ и у нас. Вирусолози отчитат 40 процента ръст на новите заразени на дневна база, предава NOVA

Страната ни е в началото на четвъртата вълна, смятат експертите. А 63 процента от пробите са с Делта вариант. Най-много заразени с него има в София, Бургас и Варна. Специалистите очакват в началото на септември броят на новозаразените на ден да надхвърли 1000.

Pfizer: Трета доза от ваксината увеличава защитата срещу Делта варианта до 100 пъти

Делта вариантът взима превес над британския щам. Настъпването на силно заразния вид на Covid-19 обяснява и нарастващия брой на случаите у нас. Все повече стават и градовете в който новият вариант преобладава.

„За София 85 процента от изолатите са Делта вариант, в Бургас и Варна са 70 процента, в Шумен 50. Да не говорим за редица области, които са изпратили единични проби и всички те са Делта вариант“, заяви проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

За разлика от познатите досега форми на Covid-19, при Делта вариантът един човек заразява други в пъти повече.

Как да разпознаем „Делта“ варианта и какви са симптомите? (видео)

„Нашите очаквания са за повишение на дневна база на заболеваемостта с 20-30 процента поне“, прогнозира специалистът.

За щастие изследванията сочат, че новата мутация не води до по-висока смъртност. Имунизацията е единственият начин да се спре разпространението на вируса, но това е възможно при доста по-голям процент ваксинирани хора.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции