<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=95113" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Грета Тунбер...

Хиляди българи страдат от пост-COVID синдром (видео)

28 Юли 2021
0 726

Хиляди българи страдат от пост-COVID синдром, съобщава bTV.

Излекуваните от коронавирус българи са близо 400 хиляди. Според медици хиляди са страдащите от така нареченият пост COVID синдром. Статистика обаче няма. Ясен мсеханизъм за лечение – също липсва.

Част от симптомите на COVID при Лора Йончева са били кашлица, умора и загуба на обонянието.

„Изчаках да мине активният период на COVID – месец, но се надявах симптомите да отшумят. Част от тях останаха“, сподели Лора Йончева.

Хиляди българи страдат от пост-COVID синдром


Шест месеца по-късно усеща умора, затруднения в дишането и проблеми с обонянието.

„Имам бисквити с кокос, но не усещам. Както и гризини с риган, но и тях не ги усещам. Усещам само някои силни миризми, като евкалипт, мента“, допълни Лора.

Хиляди българи страдат от пост-COVID синдром

Сред останалите пост-COVID усложнения са кашлица, мускулни и ставни болки, развиват се и психологически, неврологични и сърдечни проблеми.

„Горе долу 20-30 процента от хората, които са пролежали в болница с COVID, развиват до различна степен различни усложнения“, обясни д-р Рада Прокопова.

В практиката д-р Прокопова най-често вижда проблеми с кръвното налягане и пулса, както и различни тромбози.

„Ние като бивше коронавирусно отделение, сега Кардиология, си прибираме пациентите, които излекувахме“, казва д-р Прокопова.

От здравното министерство казаха, че вече е създадена клинична пътека за рехабилитация и физикална терапия след COVID-19. Тази пътека обаче още не е действаща, защото не е подписан анекс между Лекарския съюз и Здравната каса.

Според лекарите обаче в този си вид обаче тя не покрива всички усложнения, а НЗОК иска да се изработи цялостен алгоритъм за лечение.

Хиляди българи страдат от пост-COVID синдром

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции