<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84416" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Осъдиха Бълг...

Еврейска организация обвини Орлин Горанов в антисемитизъм в предаването “Последният печели” (видео)

24 Февруари 2021
0 12995

Еврейска организация обвини естрадният певец и водещ на телевизионната игра “Последният печели” Орлин Горанов в антисемитизъм, заради цитат на известен еврейски шахматист, с който “засегнал евреите и поругал паметта на унищожените в лагерите на смъртта“.

Според членовете на Софийска ложа „Кармел“ на Б‘ней Б‘рит в предаването от 23 февруари (вторник вечерта) Орлин Горанов е изрецитирал „безкритично един антисемитски пасквил, с който засегна не само всички евреи, но и поруга паметта на унищожените в лагерите на смъртта по времето на Холокоста“.

Еврейска организация обвини Орлин Горанов в антисемитизъм в предаването &#8220;Последният печели&#8221; (видео)

По време на телевизионната игра водещият задава въпроса: „Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва остро срещу евреите?“.

Участник в играта посочва верния отговор – Боби Фишер. А след това Орлин Горанов изрича дълъг цитат на Фишер:

„Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера , там има надпис: Арбайт махт фрай. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите.“

Еврейска организация обвини Орлин Горанов в антисемитизъм в предаването &#8220;Последният печели&#8221; (видео)

Според еврейската организация подобни прояви са в разрез с толерантния характер на обществото ни. „Толерантността обаче не е константна даденост, а напротив, нужно е ежедневно да бъде препотвърждавана и защитавана с активни действия“, пишат те в сигнала.

Еврейска организация обвини Орлин Горанов в антисемитизъм в предаването &#8220;Последният печели&#8221; (видео)

Пред КлубZ Орлин Горанов се е разграничил от екипа на предаването, в което води, но уточни, че не е вложил нищо лично в тези думи, защото е цитирал известния шахматист Боби Фишер.

„Ако имате питания – към националната телевизия и екипа на предаването. Аз съм само водещ, за всичките неща, които там се случват, си има екип, който отговаря за тях“, заявява Орлин Горанов.

Попитан в изречения цитат той вижда ли антисемитизъм, Горанов заяви:

„Аз лично не смятам, че съм направил такова нещо. Не за друго, а защото това са факти, които самият Боби Фишер е казал някога. Аз просто съм цитирал негови думи. Това не е моя позиция. Нищо лично, аз съм цитирал в случая какво е казал Боби Фишер. Ако имат някакви претенции към това, да се обърнат към Боби Фишер.“

А в отговор на въпрос дали е съгласен с неговите думи, водещият на предаването каза, че това вече е тема на „съвсем друг коментар“.

Боби Фишер е покойник от 2008 г.

Източник: КлубZ

Видео: БНТ/”Последният печели”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции