<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119875" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: При 90% ваксин...

ЕК разреши издаването на Covid сертификати след антигенен тест

22 Февруари 2022
0 870

Европейската комисия съобщи, че от днес в ЕС става възможно издаването на Covid сертификати след извършване на антигенно изследване. С промяната ще бъде улеснено издаването на документи на хората, чието заразяване е установено само по този начин, пише NOVA.

ЕК предлага удължаване на Covid сертификатите до юни 2023 година

Комисията уточнява, че досега сертификати за заразени (и преболедували) се издаваха само при потвърждение на състоянието с PCR тест. Занапред данните от бързите антигенни изследвания ще бъдат приравнени с PCR, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в съответните списъци на ЕС.

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

Ще се признават със задна дата данните от антигенни изследвания, направени след 1 октомври миналата година. ЕК уточнява, че решението е свързано с оценката на учените и цели облекчаване на системата за изследвания, натоварена от повишения брой заразени заради разпространението на Омикрон.

Covid сертификатите на ЕС са предназначени за пътувания в Общността. Притежателите на валиден документ следва да не бъдат подлагани на допълнителни изисквания за преминаване на границите.

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции