<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106044" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха Бо...

Задържаха трима руснаци, разследвали отравянето на Навални

03 Ноември 2021
0 313

Трима мъже са били задържани от руските власти по подозрение, че незаконно са придобили лични данни на агенти от Федералната служба за сигурност (ФСБ), които критикът на Кремъл Алексей Навални впоследствие е обвинил, че са замесени в отравянето му миналата година, предава Свободна Европа.

Разследване с българско участие за отравянето на Алексей Навални получи две награди „Еми“
Стопкадър: YouTube

Информацията беше съобщена от агенция ТАСС и новинарския сайт Baza във вторник. Те цитират източници от правоохранителните органи, според които тримата заподозрени от частна детективска фирма са събирали данни за плащането на мобилни телефони на агенти от ФСБ от името на Навални и неговите сътрудници.

„Част от информацията, получена от задържаните, е използвана от Навални за едно от неговите разследвания“, заявява неназован представител на разследващите органи, цитиран от ТАСС.

Навални може да остане в затвора до 2033 г. след ново дело за “създаване на екстремистка организация”

Тримата задържани са Пьотр Катков, Александър Зеленцов и Игор Зайцев. Те са обвинени в фалшификация и нарушаване на законите за поверителност.

Руските власти обаче смятат, че обвиняемите не са знаели, че техният клиент всъщност е Навални и използва събираната от тях информация за свое разследване съвместно с няколко издания.

През декември миналата година Bellingcat, The Insider, CNN и Der Spiegel публикуваха имената на няколко мъже, за които има съмнения, че са свързани с ФСБ и са се редували да следят Навални през последните три години преди отравянето му.

Алексей Навални беше задържан на московско летище през януари при пристигането си от Германия, където се възстановяваше от отравяне в Сибир от вещество, за което няколко европейски лаборатории заключиха, че е военен химически нервнопаралитичен агент.

През февруари московски съд постанови, че докато се възстановява в Германия, Навални е нарушил условията за условно освобождаване по свое старо дело за присвояване, което се счита за политически мотивирано. Затоа той беше осъден ефективно да излежи присъда от две години и половина в трудов лагер.

Самият Навални е убеден, че отравянето му е поръчано лично от руския президента Владимир Путин, което Кремъл отрича.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: Свободна Европа

Видео: Instagram

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции