<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90820" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Рашков ...

Какво представлява законът “Магнитски” и как действа (видео)

04 Юни 2021
0 881

Той носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който разкрива мащабна корупционна схема и който умира при неязяснени обстоятелства в руския следствен арест.

Кой е Магнитски и защо трябваше да умре

Първоначално законът „Магнитски” налага финансови и визови санкции върху отговорните за смъртта на юриста. По-късно американските конгресмени решават законът да разшири обхвата си и да санкционира нарушители по целия свят.

Какво представлява законът &#8220;Магнитски&#8221; и как действа (видео)

Така днес „Магнитски” позволява на САЩ да налага санкции на политици, държавни служители и подпомагащи ги лица, които – според американската администрация – нарушават човешките права или са замесени в мащабна корупция в целия свят.

Какво представлява законът &#8220;Магнитски&#8221; и как действа (видео)

Какви реално са последствията? Налага се конфискуване или замразяване на банкови сметки и транзакции на санкционираните лица и техни близки. Като това се отнася не само до авоари на територията на САЩ, но и по целия свят, ако те са в долари или съответната банка работи с американска финансова институция.

Бившият външен министър Милен Керемедчиев определи закона „Магнитски” като икономическо убийство.

Какво представлява законът &#8220;Магнитски&#8221; и как действа (видео)

„Всички компании които имат банкови сметки там биват блокирани. Всички международни преводи в долари или кореспондират в долари ще бъдат блокирани т.е от Дубай изпращам до Сингапур сума и тя се приравнява в долари тя ще е блокирана”, посочи той.

Какво представлява законът &#8220;Магнитски&#8221; и как действа (видео)

„Това е политически акт. САЩ рязко влизат в политиката на България. Явно в България на политическата сцена ври и кипи и явно предстои промяна на изборите”, допълни още той.

САЩ санкционираха Пеевски, Божков и още четирима българи за участие в корупция

Цветан Василев сезира властите в САЩ закона „Магнитски” през 2017 г.  

Името на бизнесмена и бивш депутат Делян Пеевски не за първи път се свързва със закона „Магнитски”. През 2017 година банкерът Цветан Василев стана първият българин, обърнал се към властите зад Океана с жалба по този текст. В нея той обвини именно Пеевски като един от хората, пряко отговорни за фалита на Корпоративна търговска банка.

Какво представлява законът &#8220;Магнитски&#8221; и как действа (видео)

„Възможно е да са използвани документи и информация, която е събрана по казуса, който е започнал по съответната апликация на Цветан Василев. Всичко това освен финансова, има и репутационна стойност, така че е възможно да се очакват и други санкции, ако от страна на Съединените щати се навлезе дълбоко в информацията, която е представена пред съответните държавни органи”, коментира адвокатът на Цветан Василев Константин Василев.

Посолството на САЩ: Действията срещу Божков и Пеевски нямат връзка с изборите

„Как ще повлияе и какъв е бизнесът на Делян Пеевски, не мога да кажа, защото неговият бизнес е доста сенчест и много хора имат представа какво представлява. Но аз считам, че всичко това ще повлияе много силно на евентуалните бизнес възможности на този човек”, каза още той.

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции