<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90757" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Посолството ...

Кой е Магнитски и защо трябваше да умре

03 Юни 2021
0 4633

Санкциите срещу Божков, Пеевски и Желязков бяха наложени по т.нар. закон “Магнитски”. Той носи името на Сергей Магнитски, който през 2009 година умира в руски следствен арест. Кой беше Магнитски и защо трябваше да умре, ни разказват от Дойче веле.

САЩ санкционираха Пеевски, Божков и още четирима българи за участие в корупция

На Запад името на Сергей Магнитски често се изговаря редом с това на Анна Политковская или Борис Немцов – известни критици на Кремъл, станали жертва на убийство. Но московският адвокат Магнитски не е бил опозиционер – и стана известен чак след смъртта си в следствения арест през 2009 година. В чужбина неговият случай се превърна в нарицателно за корупцията и съдебния произвол в днешна Русия. В родината си той беше осъден посмъртно, а смъртта му предизвика спирала от санкции – не само срещу руски граждани.

Кой е Магнитски и защо трябваше да умре

“Враг номер 1”

Сергей Магнитски е роден през 1972 година в Одеса. Първоначално той работи като финансов ревизор в Москва. Сред клиентите му е и фирмата Hermitage Capital Management на американския предприемач с британски паспорт Уилям Браудър, който от края на 1990-те години е сред най-големите инвеститори в тогавашна Русия. Впоследствие обаче Браудър изпада в немилост и получава забрана за влизане в страната. Самият той се определя като “враг номер 1 на Путиновата държава”. През 2007 година неговата фирма е претърсена заради съмнения за укриване на данъци.

Кой е Магнитски и защо трябваше да умре
Бизнесменът Уилям Браудър

В помощ на Браудър се притичва адвокатът Сергей Магнитски, който в хода на проучването си разкрива гигантска корупционна схема. Той твърди, че данъчната полиция е отклонила 5,4 милиарда рубли. Въпросните пари по-късно били препрани през една скандинавска банка в балтийските страни.

През 2008 година самият Магнитски е задържан по обвинение в укриване на данъци. Прекарва почти една година в следствения арест, където здравословното му състояние сериозно се влошава. Впоследствие Магнитски умира едва 37-годишен. Според официалната версия, причината за неговата смърт е сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това. През август 2019 Европейският съд за човешките права постанови, че по време на задържането си Магнитски не е получил необходимата медицинска помощ. Овен това обстоятелствата около неговата смърт не са били съвестно проучени.

Русия е осъдена да плати 34 хил. евро заради случая “Магнитски”

Малко след това американският сенатор Бенджамин Кардин подема инициатива за налагане на санкции срещу отговорните за смъртта на Магнитски. В края на 2012 година, по времето на президента Барак Обама, американският Конгрес гласува т.нар. закон “Магнитски”. Мярката предвижда замразяване на банкови сметки и налагане на забрани за влизане в САЩ. Първоначално в списъка със санкционираните лица фигурират само имената на малко известни служители от системата на правосъдието в Русия, които, според американските власти, имат отношение към смъртта на Магнитски.

Кой е Магнитски и защо трябваше да умре

През 2016 година е приет изцяло нов вариант на закона, който вече не се отнася само до Русия. Новият закон дава право на американското правителство да предприема мерки срещу лица в целия свят, за които има съмнения, че нарушават човешките права. На основата на този закон са налагани санкции например срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров, както и срещу лица, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Как реагира Русия?

След разследване, проведено в Русия, властите обявиха, че Магнитски е починал от естествена смърт. И случаят беше прекратен. През 2013 година Магнитски беше задочно осъден за укриване на данъци. На два пъти беше осъден и бизнесменът Браудър – също за укриване на данъци. Москва дори на няколко пъти постави името на отявления критик на Путин в списъците на Интерпол за международно издирване – но без успех.

В отговор на първия закон “Магнитски” Русия прие през 2012 свой закон, забраняващ на определени американски граждани да влизат в Русия – по обвинения в нарушаване на човешките права или за действия срещу руски граждани в чужбина.

Много критики породи онази част от закона, с която на американски граждани бе забранено да осиновяват руски деца, останали сираци. След разпадането на Съветския съюз това се беше превърнало в масова практика – хиляди руски сирачета бяха осиновени в САЩ. Неофициално руските медии нарекоха закона на името на Дима Яковлев – руско момче, което умира малко след осиновяването си в САЩ, след като бащата го оставил твърде дълго в жегата в затворена кола.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции