<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79252" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пристигат 300 0...

Лишават пациенти с редки заболявания от лечение (РЕПОРТАЖ)

03 Декември 2020
0 4194

Скъпи приятели, към нас се обърнаха пациенти, страдащи от мукувисцидоза – рядко заболяване на белите дробове, чието лечение е възможно само с трансплантация или чрез скъпоструващи високоподдържащи медикаменти.

Ако желаете да подкрепите Росица Малинова в борбата й за живот, можете да дарите средства за закупуването на животоподдържащите й лекарства:
чрез PayPal: https://www.paypal.me/forRosi
или по банков път:
IBAN: BG95UBBS80021211140
BIC: UBBSGSF
Росица Темелкова Малинова (дарителска сметка)

Във видеовръзка с репортерката ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт те споделиха, че медикаментите се осигуряват само на пациенти до 18-годишна възраст, а България от две години няма договор за трансплантации в чужбина. В момента те поддържат състоянието си със скъпоструващи антибиотици, кислородни апарати и други лекарства, които обаче струват над 2000 лева месечно, а не водят до подобряване на състоянието им.

Миналата година тогавашният здравен министър Кирил Ананиев е обещал да се сключат договори за трансплантации, но това така и не е станало факт. При запитване от пациентите Националната здравноосигурителна каса отговаря, че съгласно различни наредби те нямат право на лечение, което ги приковава в домовете им.

Единственото желание на пациентите, страдащи от мукувисцидоза, е да могат да живеят пълноценен живот. Именно затова ще се обърнем към Националната здравноосигурителна каса и към Министерството на здравеопазването с въпрос кога тези пациенти ще получат адекватно лечение.

Можете да си припомните друг наш материал за пациенти, лишени от лекарства, който донесе на репортерката ни Виктория Симеонова номинация за награда в категория „онлайн медии“ от Българския пациентски форум:

Как Здравната каса лишава пациенти от животоподдържащи медикаменти? (РЕПОРТАЖ)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции