<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98927" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чехия, Австри...

Талибаните забраняват на афганистанските жени да участват в спортни състезания

08 Септември 2021
0 235

Новото правителство на талибаните в Афганистан заплаши, че ще забрани на жените да участват в спортни състезания, включително на националния отбор по крикет, предава The Guardian.

В интервю за австралийския телевизионен канал SBS председателят на комисията по култура на талибаните Ахмадула Уасик заяви:

„Не мисля, че на жените ще бъде позволено да играят крикет, защото не е необходимо жените да играят крикет. Няма как при тази игра лицето и тялото им да бъдат покрити. Ислямът не позволява те да се виждат така.”

Талибаните забраняват на афганистанските жени да участват в спортни състезания

Уасик допълва още, че в ерата на медиите няма как да бъдат избегнати снимките и видеото, от които всички ще могат да ги гледат. “Ислямът и Ислямският емирство [Афганистан] не позволяват на жените да играят крикет или да спортуват там, където са изложени.”

“Ислямско емирство Афганистан”: новата държава на талибаните ще е различна от всичко досега

Ново временно правителство на талибаните, съставено изключително от лоялни чинове, официално започна работа в сряда, с утвърдени твърдолинейни лица на всички ключови длъжности и без жени – въпреки предишните обещания за формиране на приобщаваща администрация.

Талибаните забраняват на афганистанските жени да участват в спортни състезания

Държавният департамент на САЩ изрази загриженост, че в новия кабинет влизат само талибани, без жени и личности с тревожни показатели, но заяви, че новата администрация ще бъде съдена по нейните действия.

Жени протестираха за равни права в Кабул – талибаните отговориха с изстрели и сълзотворен газ

Внимателно формулираното изявление се отбелязва, че кабинетът е междинен, но се казва, че талибаните ще се придържат към обещанието си да осигурят безопасно преминаване на чуждестранни граждани и афганистанци, с подходящи документи за пътуване, и да гарантират, че афганистанската земя няма да се използва като база за агресия към друга държава.

Кадри от протеста на жени в Кабул с искания за равни права можете да си припомните във видеото горе.

Източник: The Guardian

Видео: Euronews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции