<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=57143" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Човечеството е оцеляло и се е развивало и след изригването на супервулкана Тоба, твърдят учени

02 Март 2020
0 99

Човечеството е оцеляло и се е развивало и след изригването на супервулкана Тоба, твърдят учени. Древният природен катаклизъм, случил се преди около 74 000 години, всъщност не е имала толкова катастрофален ефект върху човечеството, както се предполагаше досега, твърдят изследователите.

 

Суперизригването на вулкана Тоба е била огромна експлозия, която изхвърлила огромни количества прах и отломки във въздуха. Смята се, че този катаклизъм е променил климата на Земята във вулканична зима, продължила шест години, охлаждал климата в продължение на още 1000 и почти е причинил изчезването на нашия вид.

 

Човечеството е оцеляло и се е развивало и след изригването на супервулкана Тоба, твърдят учени

 

В ново проучване обаче, публикувано списание “Nature”, учени изложиха различен аргумент, основан на анализ на археологически доказателства твърдейки, че изригването не е имало толкова драматичен ефект върху човечеството, както се смяташе досега.

 

Водещият автор и проф. Крис Кларксън от Университета в Куинсланд каза, че човешките популации, които са живели в Даба, Индия, са използвали каменни инструменти, подобни на тези, които са били използвани от хората в Африка по същото време.

 

„Тези инструменти са се използвали в Даба преди и след суперизригването на Тоба, което показва, че населението е оцеляло от така наречения катаклизъм.

 

Човечеството е оцеляло и се е развивало и след изригването на супервулкана Тоба, твърдят учени

 

“Една от най-разпространените теории е, че малкото оцелели хора в Африка са се справили с разработването на по-сложни социални и икономически стратегии, което от своя страна им е дало възможност да мигрират в Европа, Азия и Сахул преди между 60 и 50 000 години”, заяви Кларксън

 

Неговата теза е базирана на археологически доказателства от Африка, Индия и Азия и подкрепя идеята, че изригването на Тоба е имало минимални ефекти върху човечеството.

 

“Всъщност археологическите обекти в Южна Африка показват, че човешките популации са процъфтявали след суперизригването на вулкана. Климатичните и растителни анализи на езерото Малави в Източна Африка също не показват доказателства за вулканична зима в момента на изригването”, добави той.

 

В Суматра, близо до мястото на самото изригване, колегите му са открили зъби на Хомо апиенс, които датират от преди около 73 000 години. Това показва, че видът е живял в дъждовната гора в Суматра непосредствено след изригването.

 

Човечеството е оцеляло и се е развивало и след изригването на супервулкана Тоба, твърдят учени

 

Тези нови открития предполагат, че малките групи от ловци са успели да се адаптират към климатичните промени.

 

„Неоспорим факт е,че  суперизригването на Тоба със сигурност е било колосално събитие, но доказателствата показват, че това природно бедствие може да е само незначително въздействие върху човешкото население, живеещо в Индия по това време“, каза Кларксън.

 

 

Източник: Metro

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции