<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204251" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След "ремонт ...

5500 километра от републиканските ни пътища са за основен ремонт (видео)

24 Октомври 2023
0 150

5500 километра от републиканските ни пътища са за основен ремонт. Това заяви пред БНТ регионалният министър Андрей Цеков. Той отбеляза, че през последните 30 години нивото на поддръжка и възстановяване на пътната мрежа е незадоволително.

“28% от републиканските пътища в България са за основен ремонт, това означава около 5500 километра. Тези пътища са изграждани от 70-те години насам. Има пътни участъци, които не са основно ремонтирани от момента на изграждането им”, заяви Цеков.

Регионалният министър е категоричен, че това е изключително сериозен проблем. “Ако предположим, че трябва да извършим незабавно основни ремонти на тези 5500 км пътища в следващата година трябва да похарчим около 10-15 млрд. лева. Очевидно това не е по силите на бюджета, тъй като нормалната сума, която се заделя от бюджета за пътна поддръжка е от порядъка на 1 млрд. лева. плюс допълнителни 2 млрд. за основен ремонт и за ново строителство”, допълни Цеков.

5500 километра от републиканските ни пътища са за основен ремонт (видео)

Повече от половината нови пътища са направени от некачествен асфалт

По думите на министъра трябва да се приоритизира ремонт на пътищата, които са в най-лошо състояние и опасни. Той отбелязва, че досега това невинаги е правено. Преасфалтирани са участъци в нетолкова лошо състояние за сметка не пътища, неремонтирани от 80-те години на 20-ти век.

Регионалният министър отчете нуждата и от структурни промени в Агенция “Пътна инфраструктура”. Посочи, че годишно тя инвестира 2.5-2.7 млрд. лева. Според него е очевидно, че агенцията не се справя оптимално.

Цеков даде пример със структуриране на основни звена в агенцията. Например дирекцията, която се занимава със строителство на магистрали е от 16 човека, които по думите му не смогват. Същевременно има дирекции, които изработват проекти по оперативните програми “Транспорт” и “Регионално развитие”, като през последната година са направили пет проекта, тъй като намалява европейското финансиране за пътищата.

България е прочута със своите ремонти на ремонтите. Вече няколко десетилетия управниците ни просто кърпят пътища и дупки. Да не споменаваме АМ “Хемус”, която ни обещават, че ще е готова от няколко години насам. А резултати още няма налице. Назначават се “наши” фирми, които прибират парите от обществените поръчки, използват най-некачествените материали или пестят от такива. Ние от “Господарите” неведнъж сме си имали работата точно с такива “строители”:

Вижте един абсурден път, чиито ремонт струва над 4 милиона (РЕПОРТАЖ)

“Господарите” инспектират пренареждането на жълтите павета в София (РЕПОРТАЖ)

“Господарите” в епичен сблъсък със замесените в ремонта на жълтите павета (РЕПОРТАЖ)

Измерваме пътната настилка на горския път за 1 600 000 лв – какво показа експериментът ни?

Защо в село Дреновец похарчиха 10 000 лева за еко велопарк с форма на брецел? (видео)

5500 километра от републиканските ни пътища са за основен ремонт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции