<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102941" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Трима учени с...

Учени откриха какво количество свободно време ни прави щастливи

11 Октомври 2021
0 291

Учени откриха колко свободно време ни прави щастливи, пише The Independent.

Може би си мислите, че много допълнително свободно време би направило живота далеч по-добър. Нови изследвания обаче показват, че многото свободно време може да не е златният билет за щастие, на което вероятно сте се надявали.

Изследователи са проучили данни от две мащабни проучвания, свързани със свободното време на американците. В тях са участвали общо 35 375 души.

Хората с повече свободно време са имали по-добри нива на субективно благосъстояние, но само до известна степен, според проучването.

“Българинът е на ръба на прегарянето”. Затова е толкова неудовлетворен

Тези, които са имали два часа свободно време всеки ден, са се чувствали средно по-добре от тези, които са имали по-малко лично време на разположение. Участниците в проучването с пет или повече часа свободно време всеки ден пък са съобщавали, че се чувстват по-зле.

Учени откриха колко свободно време ни прави щастливи

И така, колко точно свободно време ни е необходимо през деня?

Според констатациите, “златната среда” е от два до три часа всеки ден.

„Въпреки че твърде малкото време е лошо за нас, повечето не винаги е по-добро“, коментира Мариса Шариф, асистент по маркетинг в The Wharton School и главен автор на статията.

Изследователите отбелязват обаче, че част от намирането на „златната среда“ зависи от това как хората прекарват допълнителното си време.

Участниците в проучването вярват, че наличието на много свободно време през деня ще ги направи недоволни – но само ако го пропилеят, отбелязват още специалистите.

Учените припомнят, че дори типичните продуктивни или смислени занимания могат да бъдат прости, приятни и настина приятни. Разтягането и заниманията с аеробика с ниско въздействие, като ходене, могат да ви помогнат да се сбогувате със стреса. Готвенето, четенето, настолнитр игри също могат да ви помогнат да се почувствате по-добре и да запълните качествено свободното си време.

Учени откриха колко свободно време ни прави щастливи

Източник: The Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции