<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103838" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илон Мъск веч...

САЩ изхвърля милиони дози ваксини срещу Covid-19, докато има световен недостиг

17 Октомври 2021
0 1964

Милиони дози ваксини срещу Covid-19 се изхвърлят в САЩ, докато в същото време в световен мащаб има недостиг от тях. Властите планираха, че всеки американец ще иска да си постави ваксина, само че това не се случи, така че има доста дози от препаратите с изтекъл срок на годност.

Рискът от смърт при Covid-19 е 11 пъти по-висок за неваксинираните

Чуждeстранни медии: Смъртните случаи са много, а българите не се ваксинират

Най-малко 15 милиона дози са били бракувани между март и септември, твърди анализ на Американската агенция по храните и лекарствата. Отделно проучване установи, че 1 милион дози са били изхвърлени в 10 щата между декември и юли.

Щатът Луизиана е бракувал 224 000 неизползвани дози от ваксините – процент, който почти се е утроил от края на юли. Това е на фона на четвъртата вълна, която е най-смъртоносната досега в САЩ. Хиляди дози биват бракувани всеки ден в Уисконсин. В Алабама са хвърлени повече от 65 000 дози; в Тенеси – почти 200 000.

Междувременно само 1% от населението на бедните страни е получило една доза от препарата от юли насам, в сравнение с повече от половината население на богатите страни.

Много от изхвърлените дози идват от аптеките – сега поне 7,6 милиона бракувани дози идват от четири големи аптеки: Walgreens, CVS, Walmart и Rite Aid.

Администрацията на президента Джо Байдън настоява запасите от ваксини в САЩ да се ползват за бустерни дози. Производителите на ваксини вече разработват и варианти, според които да се намали броят на дозите в един флакон от препаратите.

Джо Байдън се зарече да ваксинира 70% от света през следващата година и се ангажира да дари няколко милиона дози за употреба в чужбина.

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции