<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107249" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Близо една тр...

Котките могат да засекат незабележимото присъствие на хората само по слух, сочи изследване

11 Ноември 2021
0 585

Котките могат да засекат незабележимото присъствие на хората само по слух, сочи изследване.

Ново изследване в Япония разкрива, че неподвижна котка може да установи местоположението на стопанина си само по звукови сигнали – по-специално гласа.

Сахо Такаги от университета в Киото твърди, че отдавна е привлечена от слуховите способности на любимите ѝ животни и е на мнение, че това е най-острото им сетиво.

Котките могат да засекат незабележимото присъствие на хората само  по слух, сочи изследване

“Този път изследвах способността им да “картографират” позицията на стопанина си само по звука”, уточнява тя.

За целите на изследването са ползвани записи на гласове, произнасящи имената на отделните котки от техните стопани. Учените са разположили говорителите на разстояние и извън обсега на зрението на всяко от животните. Много любопитно било за тях да видят как реагират четириногите при преместване на източника (гласа на човека) от едно място към друго. Друга група от учени трябвало да оценяват жестовете с глава и уши от 0 до 4.

Котките могат да засекат незабележимото присъствие на хората само  по слух, сочи изследване

Резултатите от изследването показват, че котките могат мислено да си представят къде се намират останалите по звуковите сигнали.

“Общоизвестна теза е, че котките не се интересуват от стопаните си, колкото кучетата, но резултатите от работата ни показват, че те могат мислено да локализират невидимото им присъствие, без да се издават с реакция”, каза Такаги.

Смел котарак влиза в неравна битка срещу три койота (видео и снимки)

Подобно умение демонстрират и коткоподобните маймуни вервет и сурикатите. По този начин бозайниците си изграждат визуален образ в съзнанието при отсъствие на видим обект. Тази способност е много важна за хищниците, които ловуват при слаба видимост.

Сладки бебета и сладки котета в неочаквано взаимодействие можете да видите във видеото горе.

Котките могат да засекат незабележимото присъствие на хората само по слух, сочи изследване

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции