<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107399" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Котките мога...

Столицата на Индонезия може да потъне заради глобалното затопляне

12 Ноември 2021
0 144

Столицата на Индонезия може да потъне заради глобалното затопляне.

Джаракта е столицата на Индонезия. През 2050 г. е много вероятно да се озове под водата. За това съобщават от Phys.org, позовавайки се на данни на Националната агенция за изследвания и иновации.

Индонезия може да потъне заради глобалното затопляне

Според експерти, ако не се вземат мерки за намаляване на последиците от глобалното затопляне, до средата на века ще бъдат потопени най-малко 25% от мегаполиса.

СЗО: Замърсяването на въздуха по света е по-сериозно от очакваното

Завишените температури предизвикват топене на Антарктика, Гренландия и Хималаите. Това повишава нивото на световния океан. Силните циклони и приливите, предизвикани от климатичните промени и проливните дъждове, ще задълбочат ситуацията.

Индонезия може да потъне заради глобалното затопляне
Последните изследвания на IPB University

Последните изследвания на IPB University, между 2019 и 2020 г. различни части на Джакарта са били застрашени от потопяване с 1,8 – 10,7 см.

Вижте как ще изглеждат три от големите градове в САЩ след покачването на нивата на океана (снимки)

Последните изследвания на IPB University говорят, че различни части на Джаракта са били застрашени от потопяване с 1,8 – 10,7 см. Една от причините за това явление е масовото използване на подпочвени води.

Индонезия може да потъне заради глобалното затопляне

Американският президент Джо Байдън през юли е говорил за проблема. Той е посъветвал Индонезия в следващите 10 години да премести столицата си на друго място, тъй като заради изменението на климата Джакарта може да остане под вода.

Учените непрекъснато обръщат внимание на последиците от глобалното затопляне на Земята. Повече от 190 държави вече са подписалк Парижкото споразумение. Споразумението предвижда да се задържи повишаването на температурата на планетата в рамките на 1,5 ºС. А държавите трябва да предприемат конкретни мерки за намаляване на вредните емисии.

Източник: Dir.bg

Индонезия може да потъне заради глобалното затопляне

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции