<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112334" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Свалиха пътн...

Министър Сербезова ще форсира ваксинацията с нов експертен съвет (видео)

18 Декември 2021
0 1288

Министър Сербезова ще форсира ваксинацията с нов експертен съвет.

В съвета ще влязат съветникът към Столична община проф. Тодор Кантарджиев, проф. Радка Аргирова (тя бе член на експертния съвет и на служебния министър Стойчо Кацаров), председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, заместникът му д-р Николай Брънзалов, членът на УС на БЛС д-р Гергана Николова и др.

Кантарджиев: Без бустерна доза не сме защитени от Омикрон (аудио)

Сербезова възнамерява да осъществи информационна кампания сред личните лекари, като начин идеята за ваксинирането да стигне до възможно повече пациенти. 

“Според проучване, хората имат най-много доверие на личните си лекари и фармацевти. Преди 2 години бе изгубено ценно време за информационна кампания сред медицинските специалисти. Проучването сочи също, че 10-12% от анкетираните са негативно настроени към ваксините и отказват да се имунизират. Огромният процент е на колебаещите се и към тях трябва да се насочим с подходяща информация, която да даде отговор на въпросите им”, коментира министърът пред bTV.

Министър Сербезова ще форсира ваксинацията с нов експертен съвет

Ваксините за деца от 5 до 11 години ще пристигнат у нас в понеденик

Министърът обаче коментира, че имунизацията при децата няма да се прави от личните лекари, а ще се извършва във ваксинационните пунктове, като предстои да се уточнят механизмите на работа.

Сербезова също така обяви, че възнамерява да направи одит на системата за електронно проследяване на лекарства, за да прецени дали може да се разчита на данните там. Това ще е една от стъпките за справяне с дефицита на скъпоструващи лекарства, за които в момента близки на пациенти пътуват до съседни държави, за да ги закупуват.

За своите намерения като министър тя каза още: “Постът е възможност да се направят малки и добри неща в началото, а в по-далечен хоризонт – да се извършат тези реформи, които всички ние искаме. Проверих, че от 1944 г. насам е имало 33-има здравни министри, без да броим служебните. Около 400 дни се задържа средно един министър у нас. За реформи и промени трябва да има пълен хоризонт, и мандат.”

Министър Сербезова ще форсира ваксинацията с нов експертен съвет

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции