<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123717" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Заради участ...

Да не чуваш и смеха, и снарядите: Глухо семейство с 8 деца от Украйна търси спасение у нас (видео)

26 Март 2022
0 613

Едно семейство от Украйна не може да чуе нито смеха, нито снарядите, които са падали около тях. Полина, Олександър, техните осем деца и една котка сега са намерили убежище в България, пише bTV.

„Ние сме от едно малко градче, което е много близо до областния център Суми“, разказа Полина Озерова.

ЕК предлага 3,4 млрд. евро помощ за държавите, приютили бежанци от Украйна

„Имаме осем деца, обичам ги всички абсолютно еднакво. Запознахме (с Полина) в едно кафе в Украйна. Аз много я харесах. Решихме и създадохме семейство, обичаме големите семейства“, допълни Олександър Озеров.

Да не чуваш и смеха, и снарядите: Глухо семейство с 8 деца от Украйна търси спасение у нас

„Сами се грижим за децата си, за тяхното изхранване, за тяхното обличане, моят съпруг много ми помага, защото е шофьор и кара колата. Много съм му благодарна“, сподели Полина.

25 000 украински бежанци са настанени в хотели у нас, 50 000 са общо в страната

„Видях войната, ужаса на войната у дома и помолих съпруга ми да предприеме нещо да бягаме от там събрахме всичко необходимо в колата, стигнахме до Румъния. Беше много труден пътя, минавахме през различни непознати места, трябваше да се крием не можехме да спим. Нямаше къде да спим, търсехме различни места. Виждах, че съпругът ми е много уморен, имаше нужда да поспи, аз му казвах: „Моля те, моля те, недей, трябва да минем границата с Румъния“. Когато минахме границата, спряхме“, спомни си Полина.

Олександър сподели, че нито за минута не са обмисляли да се връщат.

След дни в неизвестност, семейството е успяло да се свърже със свои познати и е тръгнало към България.

Как посрещат бежанците в Европа (видео)

А на бензиностанция, недалеч от София, ги намерили служители от Дирекцията по аварийна помощ и превенция към Столична община.

„По най–бързия начин за около два часа и половина направихме спално помещение. Сървърното помещение го направихме като кухня, тук са и част от хранителните продукти. Ние зареждаме постоянно храни от различни дарители. Това всичко тук е дарение, от което те взимат и сами си приготвят“, разказа Красимир Димитров, директор на Дирекция „Аварийна помощ и превенция”.

„Изключително съм благодарен на тези хора, те спасиха нашите деца. Не намирам думи да им благодаря“, каза Олександър Озеров.

Искате да помогнете на бежанци от Украйна, но не знаете как? Ето списък с възможности

На дъщерите му Лаура и Кристина им харесва в у нас.

„Тук е супер, много е хубаво, България е чудесна страна“.
Да не чуваш и смеха, и снарядите: Глухо семейство с 8 деца от Украйна търси спасение у нас

„Знаем, че имате море и това много ни харесва и засега сме тук, липсва ни дома, но не знаем дали ще се върнем“, сподели Кристина.

Четири от децата вече имат и своите първи приятели в България. От понеделник до петък те посещават училището за деца с увреден слух “Проф. д-р Дечо Денев”.

Украински бежанци вече работят у нас (видео)

„Децата са много спокойни, защото са сред приятели. Те намериха общ език, тъй като българският и украинският жестов език не се припокриват, но децата, разбира се, успяват да намерят по свой път начин да комуникират, усмихнати са. Същинското учене тепърва предстои както и предстои да бъдат включени в курсове за овладяване на български език.

„Бихме искали да останем в България. Това, което бихме искали да виждаме занапред е свободата, ние много обичаме нашия дом. Благодарни сме за тази подкрепа тук, но искаме да си устроим и наше жилище, искаме свободата“, каза Полина.

Да не чуваш и смеха, и снарядите: Глухо семейство с 8 деца от Украйна търси спасение у нас

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции