<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123293" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин планир...

Къде изчезна руският военен министър Сергей Шойгу?

23 Март 2022
0 1518

Военният министър на Русия Сергей Шойгу, смятан за един от идеолозите на инвазията в Украйна, не се е появявал в публичното пространство вече 12 дни. 

Журналисти от сайтовете “Агентство” и “Медиазона” обръщат внимание, че последната публична поява на 66-годишния ръководител на Министерството на отбраната е от 11 март. Тогава МО съобщава, че Шойгу е провел телефонен разговор със своя турски колега Хулуси Акар. Материалът препшечатваме без редакторска намеса от Булевард България.

Къде изчезна руският военен министър Сергей Шойгу?

В същия ден министерството публикува и видеоклип, от който се вижда, че Шойгу посещава Централната военна болница в Москва и се среща с войници, ранени по време на войната в Украйна. На кадрите горе можете да видите как награждава ранени военнослужещи.

Това е и последният ден, в който службите публикуват снимков/видео материал с участието на министъра. 

На 18 март пресслужбата на Кремъл съобщава, че Владимир Путин е обсъдил “хода на спецоперацията в Украйна” с членовете на Съвета за сигурност на Русия. Сергей Шойгу е един от тях, като в прессъобщението се твърди, че и той е взел участие в разговора. Видео и снимки от това събитие обаче не са публикувани. 

Най-близкото обкръжение на Путин или кой ръководи войнатa

Още едно “задочно” включване на Шойгу в новините се случва на 18 март, когато руският “Първи канал” съобщава как военният министър връчил награди на военнослужещи за мисията им в Украйна. Отново обаче няма кадри от случилото се – използвани са архивни снимки на министъра. 

В сайта на Министерството на отбраната на Русия няма новини за публични появи на Сергей Шойгу от 11 март насам

“Агентство” са поискали информация за случващото се с него от прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, но до момента нямат отговор. Подобно изчезване не е обичайно за военния министър – откакто той оглавява МО, пресцентърът на министерството е с “рязко увелищен щат”, като започва да се обръща много по-голямо внимание на публичния образ на армията и нейните ръководители. 

Последната лична среща на Путин с Шойгу е от 27 февруари

Тогава руският президент обяви, че иска ядрените сили да бъдат поставени в особен режим на готовност. 

Путин привежда ядрените сили в режим на повишена готовност

Виждаше, че военният министър и началникът на Генералния щаб ген. Валерий Герасимов са поставени на края на дълга заседателна маса, на метри разстояние от Путин. 

Интересното е и че Герасимов също не се е появявал в информационното отразяване на войната в Украйна от 11 март насам. В този ден той е водил преговори с турския ръководител на Въоръжените сили Яшар Гюлер. 

Сергей Шойгу страда от проблеми със сърцето?

“Агентство” цитира “познат на министъра на отбраната”, според когото Сергей Шойгу страда от проблеми със сърцето и това може да е евентуална причина за оттеглянето му от публичното пространство насред войната в Украйна. 

Неофициална информация за работата на Шойгу идва от украинския журналист Роман Цимбалюк, който твърди, че наскоро министърът е уволнил командира на 6 армия ген.-лейтенант Владислав Ершов заради “катастрофалните загуби в Украйна”. 

Къде изчезна руският военен министър Сергей Шойгу?

До момента няма потвърждение дали отстраняването на Ершов е факт, а от началото на март руските военни служби не разпространяват каквато и да е актуална информация за убитите и ранените войници в Украйна. 

Украинските въоръжени сили обаче твърдят, че до момента са ликвидирани поне петима руски генерали на фронта или “повече от един на седмица”, както коментират наблюдателите. Последният от тях – Андрей Мордавичьов – се предполага, че е убит по време на украинската защита на Чернобаевка в Херсонската област. 

Още един ключов участник в планирането и управлението на военните действия – Виктор Золотов – не се е появявал публично от 13 март. 

За последно началникът на руската Национална гвардия Золотов се оплака, че “Не всичко се случва така бързо, както би ни се искало” по време на войната в Украйна, но “това е, защото нацистите се крият зад гърба на мирните граждани”. 

Золотов е направил тези изказвания, цитирани от ТАСС, след Божествена литургия в храма “Христос Спасител” в Москва. 

И Шойгу, и Герасимов, и Золотов се смятаха за част от най-тесния вътрешен кръг на Владимир Путин. 

Военният министър беше известен с това, че бе предпочитан партньор на руския президент по време на ваканциите му в сибирската тайга през последните години. 

Къде изчезна руският военен министър Сергей Шойгу?
AP

Къде изчезна руският военен министър Сергей Шойгу?

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции