<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123468" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Песков: Бълга...

Руският журналист Дмитрий Муратов, който продава нобеловия си медал за мир, за да помогне на Украйна

24 Март 2022
0 867

Дмитрий Муратов е главен редактор на руския вестник “Новая газета” от повече от 20 години. През 2021 г. стана един от носителите на Нобеловата награда за мир, а няколко месеца по-късно вече обяви нобеловия си медал за продан. Защото избухна война. Русия нападна Украйна, пише Свободна Европа.

Муратов иска да събере средства в помощ на бежанците от Украйна. За хората, които са принудени да напускат домовете си, след непредизвиканата инвазия на Русия.

Европейският парламент номинира Зеленски за Нобелова награда за мир

„Моля аукционните къщи, които се интересуват от пускането на тази награда, известна на целия свят, на търг да се свържат с нас“, обяви Муратов.

Муратов и “Новая газета” използваха повода, за да призоват за “незабавно” прилагане на пет мерки в Украйна – прекратяване на огъня, размяна на военнопленници, репатриране на починали, създаване на хуманитарни коридори и помощ за бежанците.

Руският журналист Дмитрий Муратов, който продава нобеловия си медал за мир, за да помогне на Украйна

Войната в Украйна не е неочаквана за Муратов. Още в речта си по време на церемонията по връчване на Нобеловата награда за мир той каза, „че властта активно продава идеята за война. Под влиянието на агресивния маркетинг на войната хората свикват с мисълта за нейната допустимост. Правителствата и близките до тях пропагандисти носят пълната отговорност за милитаристката риторика по държавните телевизионни канали“.

Алексей Навални е номиниран за Нобелова награда за мир

„Днешните идеолози прокарват идеята за смърт в името на Родината, Не за живот в името на Родината. Няма да позволим този техен телевизор пак да ни излъже“, каза Муратов преди няколко месеца.

Към днешна дата обаче ограниченията, наложени от властите в Русия правят работата на независимите медии съвсем невъзможна.

От началото на март Муратов и неговият вестник избягват да съобщават за случващото се в Украйна заради цензурата и заплахата от наказателно преследване на журналисти, които не следват линията на правителството.

Номинираха Грета Тунберг за Нобелова награда за мир

Руският медиен регулатор Роскомнадзор забрани изнасянето на факти за действията на Русия в Украйна, извън тези, които съобщават официалните правителствени говорители.

Руските медии не могат да използват думата „война“. Трябва да наричат инвазията „специална военна операция”.
Руският журналист Дмитрий Муратов, който продава нобеловия си медал за мир, за да помогне на Украйна

В първите дни на руската атака „Новая газета“ беше принудена да изтрие редакционното обръщение на Муратов. В него се казваше, че „нашата държава по заповед на президента Путин започна война с Украйна и никой не може да спре войната. Затова, освен мъка, изпитваме и срам. Главнокомандващият върти „ядреното копче“в ръцете си като ключодържател от луксозна кола. Каква е следващата стъпка – ядрен залп?

Доналд Тръмп смята, че заслужава Нобелова награда “за много неща”

Още в края на 2021 г. Муратов казва, че отношенията между Русия и Украйна са разрушени заради хибридните бойни действия, както и заради престъпната история със свалянето на „Боинг МН-17“, „но в болните глави на геополитиците, войната между Русия и Украйна вече не изглежда невъзможна“, казва Муратов. Няколко месеца руската инвазия е факт.

За съжаление Дмитрий Муратов знае как свършват войните – „с разпознаване на войниците и размяна на плениците“.

Руският журналист Дмитрий Муратов, който продава нобеловия си медал за мир, за да помогне на Украйна

Източник: Свободна Европа
Снимки: Свободна Европа/Сергей Бобилев, Wikipedia
Видео: YouTube/TED-Ed

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции