<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154238" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Оставиха в ар...

Свалиха президента на Перу с импийчмънт и го арестуваха

08 Декември 2022
0 763

Свалиха президента на Перу с импийчмънт заради “морална неспособност”.

101 от 130 депутати в перуанския парламент гласуваха импийчмънт на президента Педро Кастильо, след като той обяви, че разпуска Конгреса, пише в. Дневник. Правомощията на държавен глава са предадени на вицепрезидента Дина Болуарте.

Педро Кастильо е задържан и ще бъде разследван.

В съобщение на прокуратурата се посочва, че се разследва възможно извършване на престъпления срещу обществения мир и органите на публичната администрация, злоупотреба с власт, действия срещу властите и конституционния ред.

Свалиха президента на Перу с импийчмънт и го арестуваха
Снимка: iStock

По-рано в сряда в телевизионно обръщения Педро Кастильо обяви разпускането на Конгреса и въвеждането на полицейски час. Той допълни, че ще сформира извънредно правителство, което ще управлява с декрети.

“Конгресът неоснователно обвини президента в извършване на престъпления, като по този начин подкопава основите на върховенството на закона, демокрацията и баланса на силите между законодателната и изпълнителната власт”, заяви Кастило в обръщение към народа.

Последваха оставки на ключови министри в знак на протест.

Педро Кастильо е бивш учител. Поема властта през юли миналата година от традиционно управляващия в Перу политически елит. Мандатът му обаче е белязан от непрекъснати кризи, многократни промени в кабинета, множество разследвания за корупция и протести.

Свалиха президента на Перу с импийчмънт и го арестуваха

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции