<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154051" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Скандал в пар...

Реваншът на Орбан: Унгария блокира 18 млрд. евро помощ за Украйна

06 Декември 2022
0 3707

Реваншът на Орбан: Унгария блокира 18 млрд. евро помощ за Украйна.

Страната, управлявана от правителството на Виктор Орбан, се обяви против предложението на ЕС за предоставяне на 18 млрд. евро помощ за Украйна. Така ключовото решение остава блокирано, пише Булевард България.

Будапеща не е съгласна с предложените законови поправки. Това обяви министърът на финансите Михай Варда, който участва на ресорната среща на правителствените представители в Брюксел.

Как ЕС си отгледа чудовище? Орбан финансира автокрацията си с пари от Брюксел

Реваншът на Орбан: Унгария блокира 18 млрд. евро помощ за Украйна

Унгария е единствената държава в ЕС, която спира финансовото споразумение.

На същата среща трябваше да бъде обсъдено и предложението на ЕК за отнемане на 65% от кохезионните еврофондовете на Унгария. Причината – системни нарушения на върховенството на закона и корупцията в правителството на Виктор Орбан.

Още 5.8 млрд. евро плащания по Фонда за възстановяване от пандемията са под въпрос заради липсата на напредък по списък от реформи за борба с корупцията и независимост на съдебната система в Унгария.

Очаква се френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц да разговарят с Виктор Орбан по време на започналата в Тирана среща на върха между ЕС и Западните Балкани, пише Financial Times. Двамата лидери се надяват да убедят унгарския премиер да вдигне ветото си върху помощта за Украйна.

Реваншът на Орбан: Унгария блокира 18 млрд. евро помощ за Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции