<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162215" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бягащи от вое...

Вижте защо пътнически самолет летя 13 часа, но каца на летището, от което тръгна (видео)

01 Февруари 2023
0 468

Вижте защо пътнически самолет летя 13 часа, но каца на летището, от което тръгна.

Самолетът е напуснал летището на Дубай в Обединени арабски емирства в 10:30 сутринта в петък на 27 януари.  Плануваният полет е бил към Оукланд, Нова Зеландия. Данните от FlightAware показват обаче, че самолетът се е върнал на международното летище в Дубай малко след полунощ в събота. Това съобщава сайтът Aviation Figures.

Причината за връщането на самолета е, че вътрешните и международните полети на летището в Окланд са били отменени заради тежките наводнения в най-големия град на Нова Зеландия. Заради проливните валежи над 2000 пътници са били принудени да останат през нощта в сградите на терминала. Видеоклипове от летището показват хора, газещи през вода до колене в сградите на терминала.

Ето какво се посочва в официалното изявление на международния аеропорт:

„Летище Окланд оценява щетите на международния терминал и за съжаление установи, че днес не могат да се изпълняват международни полети. Знаем, че това е изключително разочароващо, но безопасността на пътниците е наш основен приоритет“.

Пътуващи от САЩ за Нова Зеландия също са се озовали там, откъдето са тръгнали, след като полет от Далас Форт Уърт до Оукланд е трябвало да се върне в Тексас след 10 часа във въздуха.

В изявление в събота главният изпълнителен директор на летището Кари Хурихангануи се извини за неудобството и добави, че нощта е била дълга и изпълнена с предизвикателства.

„Нашите екипи и тези на нашите летищни партньори продължават да работят денонощно, за да сме сигурни, че можем да отворим безопасно нашите вътрешни и международни терминални операции възможно най-скоро“, каза още изпълнителният директор на аеропорта.

Летището е отворено отново за вътрешни полети в събота по обяд, а за международни полети в неделя сутрин.

Северният остров на Нова Зеландия беше засегнат от обилни валежи, внезапни наводнения и свлачища. В петък властите обявиха извънредно положение.

Съобщава се за четирима загинали в бурята, причинила сериозни наводнения и свлачища. Бедствието доведе до затваряне на пътища, прекъсвания на тока и дерайлиране на влак.

По-нататъшни проливни дъждове се прогнозират за началото на тази седмица и летището в Окланд предупреди за нови прекъсвания на полетите.

Милиони са засегнати от наводненията в Пакистан заради мусонните дъждове (видео)

Извънредното положение вече е отменено, но кметът Уейн Браун също предупреди, че опасното време се завръща утре.

 „Настоящият фокус на моя екип и нашето голямо притеснение е, че някои жители на Окланд може да си помислят, че по-лошото е зад гърба ни, но не е“, каза той. Кметът допълни, че земята е много напоена и канализациите са пълни.

Вижте защо пътнически самолет летя 13 часа, но каца на летището, от което тръгна (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции