<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162268" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Не инфлацият...

Инфлацията в Хърватия през януари продължи да се забавя

02 Февруари 2023
0 840

Инфлацията в Хърватия през януари продължи да се забавя. Това се случва вече втори пореден месец противно на очакванията, пише Dir.bg.

Според статистиката потребителските цени са останали същите като през декември. Спрямо същия месец на миналата година са се повишили с 12,7%.  Това сочи извънредната оценка на Държавния статистически институт, която е съобразена със съобщението на Евростат и влизането на Хърватия в еврозоната, отбелязва хърватският вестник “Ютарни лист”. Годишната инфлация по национална методология през декември е 13,1 на сто, а през ноември – 13,5 на сто.

Инфлацията в Хърватия през януари продължи да се забавя
Снимка: iStock

Недоволство в Хърватия от скока на цените заради еврото (видео)

Спрямо хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който е сравнима мярка за инфлацията със страните от Европейския съюз, данните на Евростат за Хърватия показват, че годишната инфлация през януари е била 12,5 процента. 12,7 процента е била инфлацията през декември, а 13 процента през ноември, посочва изданието.

Храните, напитките и тютюневите изделия са поскъпнали през януари с 15,4 на сто спрямо същия месец на миналата година. Енергията е скочила с 13,8 на сто, а услугите – с 9,3 на сто.

Инфлацията в Хърватия през януари продължи да се забавя

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции