<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=163226" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И петият служ...

17 държавни фирми могат да взимат безлимитни заплати

07 Февруари 2023
0 367

17 държавни фирми могат да взимат безлимитни заплати. Това решение тихомълком е взело правителството, съобщава в. “Сега”.

Кабинетът отмени тайно лимита за заплатите в бордовете на 17 държавни фирми. Досега възнагражденията на изпълнителните директори в акционерните дружества бяха ограничени до максимум 18 минимални работни заплати. А на членовете на бордовете на тези предприятия – до 6 минимални работни заплати. Занапред тези лимити се премахват. Какви да бъдат възнагражденията на шефовете ще решават съответните министерства-принципали.

Това става ясно от окончателните редакции на промените в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. В документа са добавяни текстове, които отсъстваха в обявения за публично обсъждане вариант. Някои текстове от документа пък са премахнати.

17 държавни фирми могат да взимат безлимитни заплати
Снимка: iStock

Финалният вариант на документа гласи, че лимитите за шефските заплати отпадат във всички публични предприятия, създадени със специални закони. Съществуват 17 такива – тотализаторът, всички горски предприятия, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и “Пристанищна инфраструктура”, Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (РВД), “Радиоактивни отпадъци”, “Управление и стопанисване на язовирите” и др.

Предвидено е те да се преобразуват и след преобразуването РВД ще остане единственото предприятие с такъв статут, но в момента в групата са всички 17 компании. Те съответно ще могат да се възползват от новия ред за неограничени възнаграждения за бордовете. Засега не е ясно кога ще бъдат преобразувани. До юни трябва да бъде представен график за това как ще се движат процесите, но кога точно ще приключи преобразуването – не е ясно.

Дори без отпадането на лимитите, максималните възнаграждения в държавните дружества скочиха рязко покрай увеличената минимална работна заплата. При лимит от 18 МРЗ за заплата на изпълнителен директор в държавно АД, това е равносилно на възнаграждение от 14 040 лв. Миналата година максимумът беше 12 780 лв.

17 държавни фирми могат да взимат безлимитни заплати

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции