<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166005" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ново земетре...

Турция забранява уволненията и предлага помощ за заплатите в земетръсните зони

22 Февруари 2023
0 134

Турция забранява уволненията и предлага помощ за заплатите в земетръсните зони. Това предава Reuters.

Правителството на страната стартира временна схема за подпомагане за заплатите и забрани съкращенията в 10 града. Идеята е да защити работниците и бизнеса от финансовото въздействие на масивните земетресения, които удариха южната част на страната по-рано този месец.

Ново земетресение разлюля Турция

Това са част от мерките на турското правителство за минимизиране на икономическото въздействие на най-тежкото земетресение в съвременната история на Турция. Припомняме, че то доведе до десетки хиляди жертви.

Работодатели, чиито работни места са били „силно или умерено разрушени“, ще се възползват от подкрепа за частично покриване на заплатите на работниците, чиито часове са били съкратени. Това съобщи официалният вестник на страната в сряда.

Въведена е и забрана за съкращения в 10 провинции, засегнати от земетресението, обхванати от извънредно положение.

Турският парламент наложи извънредно положение за три месеца на 7 февруари по искане на президента Реджеп Ердоган.

Турция забранява уволненията и предлага помощ за заплатите в земетръсните зони

Правителството също така предложи подкрепа за заплатите и наложи забрана за съкращения през 2020 г. Тогава мерките бяха с цел да смекчат икономическия удар от Covid-19.

Бизнес групи и икономисти посочиха, че земетресението може да струва на Анкара до 100 милиарда долара за възстановяване на жилища и инфраструктура. И да намали с един до два процентни пункта икономическия растеж тази година.

Спиране на спасителните операции

По-рано стана ясно, че Турция спира спасителните операции. С изключение на двете най-силно засегнати от мощното земетресение, съобщи турската агенция за бедствия.

„В много от нашите провинции усилията за търсене и спасяване са приключили. Те продължават в провинциите Кахраманмараш и Хатай“, каза шефът на агенцията Юнус Сезер пред репортери в Анкара.

Епицентърът на земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер на 6 февруари е бил в квартал “Пазарджък” в град Кахраманмараш. Трусът удари общо 11 турски югоизточни провинции.

Турция забранява уволненията и предлага помощ за заплатите в земетръсните зони

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции