<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=165680" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте заплат...

ТОП 5 лъжи на Борисов в 20-минутно интервю (“Шок! Ужас! Бомба!”)

20 Февруари 2023
1 20478

ТОП 5 лъжи на Борисов в 20-минутно интервю събра в рубриката ни за проверка на фактите “Шок! Ужас! Бомба!” репортерът ни Виктория Симеонова.

В петък следобед “Лице в лице” по bTV ни поднесе нов журналистически жанр: водещата на предаването Цветанка Ризова беше гост на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който пък получи страхотна възможност да говори колкото и каквото пожелае в ефир без да бъде опровергаван и прекъсван. Дори няма смисъл да коментирам колко точно неприемливо отношение към журналистката демонстрира генерал Бойко Борисов…

ТОП 5 лъжи на Борисов в 20-минутно интервю (“Шок! Ужас! Бомба!”)

Лъжа номер 1: България влезе в Европейския банков съюз в първия ден на протестите през 2020 г.

Всъщност България се присъединява към банковото обединение на 1 октомври 2020 година, както е ясно написано на сайта на Банковия съюз. Протестите започнаха на 9 юли, след акцията Росенец и влизането на прокуратурата в президентството. 

Лъжа номер 2: Законът за хазарта не е променян от 2013 година

Всъщност от 2012 насам законът е претърпял 19 поправки. Не една, не две, а цели 19. Една от тях е направена след края на последния мандат на Борисов.
Особено интересна е поправката от 2014 година, която гласи: За хазартните игри, които се облагат с алтернативен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане, се събират само таксите по ал. 1. И която всъщност даде възможност хазартни босове като Васил Божков да не плащат толкова високи данъци и хазната да бъде ощетена с милиони.

Последната поправка в закона е от 2022 година, когато по предложение на депутати от “Има такъв народ” се даде възможност повече хазартни игри да се организират от държавния спортен тотализатор и така евентуално да постъпят повече приходи за спорта. Естествено, Бойко Борисов такива поправки не си спомня.

Лъжа номер 3: Бензинът падна с 1 лев веднага след края на правителството на “Промяната”

Сигурно само ние не сме разбрали за това рязко падане на цените. Но да видим какво ще каже статистиката. Правителството на Кирил Петков подаде оставка на 27 юни 2022 година. Средната цена за най-масовия бензин на тази дата и няколко дни по-рано е 3,38 лева за литър. На 28 юни тя е….. 3,38 за литър. На 1 август, когато е назначено първото служебно правителство, цената е 3,35 за литър. Аз ги смятам 3 стотинки разлика. Борисов ги смята левче, но той така си смята и обществените поръчки, така че да приемем, че просто математиката му е слаба, не че си измисля… много.

Лъжа номер 4: Последните 2 години корупцията в България ескалира

Да видим какво показват фактите. В Индекса за корупцията през 2022 година, където всичко под 50 точки е знак за системен проблем, България получава 43 точки. 2021 година, когато Борисов напусна управлението на страната, резултатът е 42 точки. Може би само мен в училище са ме учили, че 43 е по-голямо от 42, но не знам. Както вече уточнихме, Бойко Борисов знае по-различна математика, така че няма смисъл да издребняваме. Колкото и цинично да изглежда точно Борисов да говори за корупция, след като световни медии го обявиха още преди години за най-корумпирания премиер в Европа.

Лъжа номер 5: Борисов е вдигнал заплатите на учителите с 300%

Да се чуди човек с такова увеличение как така учителите не прекарват лятната ваканция на Малдивите или поне на Бора-Бора.
През 2009 година, когато Борисов застава на власт, заплатите на учителите започват от 450 лева.
През 2021 година, когато той и ГЕРБ приключиха с управлението на страната те са 1085 лева стартово.
Вадя калкулатора, защото сметките не са ми силната страна, и ето. 1085 лева от 450 са увеличение със 141% – два пъти по-малко от коментираните от Борисов 300% за 12 години управление.

Важното е, че накрая на интервюто Борисов обеща да стане депутат.

Борисов: Ще стана депутат! (видео)

И как няма, след като преди дни Горанов беше “намагнитизиран” и лидерът на ГЕРБ едва ли се чувства особено комфортно с този факт.

Скъпи приятели, не казваме за кого да гласувате и за кого не. Не казваме и че Борисов е единственият, който манипулира и разчита на късата памет на много от нас и на липсата на желание за проверка на фактите на събеседниците и на аудиторията си. Казваме само, че следващия път, когато Борисов обяви, че навън птичките пеят, е добре да сте оборудвани със зимни гуми и вериги за тежки преходи. Хайде със здраве и умната, защото отново наближават избори, а с тях количеството лъжи в национален ефир отново ще е повече от внушително!

ТОП 5 лъжи на Борисов в 20-минутно интервю

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции