<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166875" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Товарен бус с...

Криминален експерт: Трафикът на хора у нас никога не е спирал (видео)

27 Февруари 2023
0 128

Криминален експерт: Трафикът на хора у нас никога не е спирал. Това коментира Иван Савов в ефира на NOVA.

Събитията от последните седмици отново поставят темата за мигрантския натиск и трафика на хора на дневен ред. У нас се наблюдава засилен мигрантски натиск. През последните дни много случаи на установени каналджии, превозващи нелегални мигранти, шокираха обществеността. Някои от тях бяха свързани и със смъртта на чужденци.

Полицията е задържала трети бус с мигранти преди катастрофата на АМ “Тракия” (видео)

Темата коментира криминалният експерт Иван Савов. Според него проблемите, които имаме, водят до подобни инциденти. По думите на криминалиста въпреки, че сигурността на границата ни е технически обезпечена, има недостиг на кадри.

„Имаме много сериозен проблем, който е свързан с кадри, с обучение, свързан е и с липсата на пари”, коментира той.

Савов заяви още, че дупките по оградата на границата ни с Турция са толкова много, че на места не е нужно мигрантите да използват стълби, а преминават безпрепятствено.

“Промени се профилът на трафиканта. В началото, когато започнаха да навлизат масово сирийските бежанци от войната, трафикантите бяха предимно българи. Сега оперират цели групи от афганистанци, пакистанци, сирийци, които идват в България, за да изкарат пари от техните съграждани.”, коментира Савов.

Криминален експерт: Трафикът на хора у нас никога не е спирал (видео)
Снимка: Flickr

По думите му трафикът на хора у нас никога не е спирал, просто сега чуваме повече за него. „Просто дълго време за него не се говореше. Имаше един момент на затишие преди години. Може би заради политическата ситуация в България, фокусът просто беше отместен”, каза експертът.

“Има цели групировки, които станаха изключително богати от трафик на хора през последните години.”

От гледна точка на организацията, Савов казва, че със сигурност са вербувани хора от службите не само в България, но и в Турция. „В България има определени политически кръгове, които по някакъв заобиколен начин черпят приходи от тази далавера”, категоричен е Савов. 

По отношение на политическата намеса в “далаверата”, Савов коментира, че е “по-безопасно да се трафикират хора, отколкото наркотици”.

Той твърди, че вътрешният министър не е способен да пресече подобна протекция от властимащи, „защото за да се спре цялото това нещо, трябва държавна политика”. „Най-малкото трябва армията и полицията да работят заедно, което практически е невъзможно в момента поради пълната липса на стиковане между двете системи”, каза още криминалният експерт.

Криминален експерт: Трафикът на хора у нас никога не е спирал

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции