<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167168" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тръмп е на пъ...

Изкуствен подсладител е свързан с инфаркти и инсулти, алармират учени

28 Февруари 2023
0 610

Изкуствен подсладител е свързан с инфаркти и инсулти, алармират учени.

Подсладителят с нулево съдържание на калории еритритол, широко използван в заместителите на захарта или продуктите с намалено съдържание на захар, е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови инциденти, включително инфаркти и инсулти, за по-възрастни хора, които консумират големи количества и вече са изложени на риск от сърдечни заболявания. Toва сочи ново проучване, публикувано в понеделник и цитирано от ABC News.

Проучването, публикувано за първи път в Nature Medicine, откри, че по-високи нива на еритритол са открити сред пациенти, преживели голямо нежелано сърдечно-съдово събитие, което включва инсулт, сърдечен удар, кръвни съсиреци и сърдечно-съдова смърт, в продължение на три години наблюдение.

Безалкохолните напитки, дори без захар, водят до повишен риск от ранна смърт

Изследователите предупреждават, че са необходими повече изследвания. Твърде рано е да се каже окончателно, че еритритолът причинява проблеми на хората, които го консумират редовно. Особено след като резултатите от проучването може да не са обобщени за всички.

Еритритолът е захарен алкохол, който се намира естествено в плодове като дини, круши и грозде.

Но от известно време се обработва като хранителна добавка, използвана за подслаждане и подобряване на вкуса на храни. Това обясняват от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Изкуствен подсладител е свързан с инфаркти и инсулти, алармират учени

Изчислено е, че общият дневен прием на еритритол от населението на САЩ достига до 30 грама на ден при някои участници. Това сочат данни от Национално проучване на здравето и храненето, подадено от FDA.

Поради нарастващата епидемия от затлъстяване в световен мащаб, изкуствените подсладители стават все по-често срещани съставки в безалкохолни напитки, „диетични“ храни и други преработени продукти. Въпреки че федералните регулаторни агенции считат повечето изкуствени подсладители за безопасни, малко се знае за дългосрочните ефекти върху здравето.

Средният възрастен, тийнейджър и дете в САЩ консумира близо 17 чаени лъжички или 270 калории добавена захар на ден. Даннните са от доклад на Харвард.

Изкуствен подсладител е свързан с инфаркти и инсулти, алармират учени

Естествените захари като суров мед, кленов сироп, нектар от агаве и сурова захар осигуряват повече хранителни вещества от трапезната захар. Включително антиоксиданти, витамини и пребиотични чревни бактерии. Но често има скрити съставки като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, който е свързан с метаболитни усложнения, според учените.

Така излиза, че най-здравословният подсладител е… да не ползвате подсладител. Американската кардиологична асоциация препоръчва драстично намаляване на добавената захар в ежедневната диета. Всичко това е с цел да се намали рискът от затлъстяване и сърдечни заболявания и да се съсредоточат хората върху повече храни като плодове и зеленчуци.

Изкуствен подсладител е свързан с инфаркти и инсулти, алармират учени

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции