<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167671" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депресия, стр...

Вейповете увеличават тревожността и депресията сред тийнейджърите

02 Март 2023
0 366
Няма налични анкети в момента.

Вейповете увеличават тревожността и депресията сред тийнейджърите. Това става ясно от ново проучване.

В продължение на десетилетия хората се обръщат към цигарите по време на стрес. Сега, предварително проучване намеква, че младите хора използват електронните цигари по същия начин. Учените обаче виждат точно обратния ефект.

Забраняват на инфлуенсърите в Instagram и Facebook да рекламират вейп-цигари и оръжия

Проучване сред близо 2000 тийнейджъри и млади хора в САЩ установи, че тези, които употребяват никотин или марихуана, са по-склонни да съобщават за тревожност, депресия или мисли за самоубийство. Всъщност мнозинството от тях казват, че са страдали от симптоми на тревожност или депресия през изминалата седмица, пише UPI.

А над половината са обмисляли самоубийство през изминалата година.

Вейповете увеличават тревожността и депресията сред тийнейджърите

„Едно от предизвикателствата е в разкриването на причината и следствието“. Това коментира Лорън Уолд, професор в държавния университет на Охайо.

Много от анкетираните млади хора изрично посочват, че са започнали да пият, за да се справят с депресията. Включително една трета от тези, които консумират марихуана.

Това е тревожно, каза Уолд, тъй като никой не би счел цигарата за здравословна стратегия за справяне.

Уолд, който не е участвал в проучването, е водещ автор на скорошен доклад от Американската сърдечна асоциация (AHA) относно последиците за физическото здраве от изпаряването по време на юношеството. Има още много да се учи, тъй като вейпингът е сравнително ново явление, посочва той. Но е ясно, че има по-краткосрочни ефекти, включително възпаление на дихателните пътища, скокове на кръвното налягане и повишена скованост на артериите.

Вейповете увеличават тревожността и депресията сред тийнейджърите

Изследването скоро ще бъде представено на среща на AHA в Бостън. Проучванията, покаани на срещи, обикновено се считат за предварителни, докато не бъдат публикувани в рецензирано списание.

Но резултатите са най-новите в поредица от изследвания, които пораждат опасения относно „епидемията“ от вейпинг сред младите американци.

През 2022 г. над 2,5 милиона деца в САЩ съобщават, че употребяват цигари. И мнозина не просто експериментират: почти половината от гимназистите споделят, че го правят през повечето дни.

Вейпинг устройствата работят чрез нагряване на течност, която произвежда „пара“. Тя позволява на потребителите да вдишват никотин или THC (активната съставка в марихуаната). Но макар вейповете да не изпускат дим, те не са доброкачествени.

Децата все още се пристрастяват към никотина и са засегнати от вредите от THC. Освен това течностите в устройствата за изпаряване не произвеждат – противно на общоприетото схващане – „безвредни водни пари“. Когато се нагреят, тези течности всъщност отделят над 1000 химикала.

Припомняме обаче, че и класическите цигари са изключително вредни за вас и хората около вас. Призоваваме ви да избягвате тези вредни навици, защото те не ви носят нищо добро, в каквато и форма да ви бъдат продавани!

Вейповете увеличават тревожността и депресията сред тийнейджърите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции