<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168092" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ако сте забра...

И сайт за вицове не бе пожален от цензурата в Русия

06 Март 2023
0 243

И сайт за вицове не бе пожален от цензурата в Русия. От събота руският сайт Anekdot.ru въведе нови правила за публикуване. В пет от точките четем:

  • Принципът “всичко изпратено се публикува” временно отпада.
  • Във всички раздели публикуването на “всякаква тема” се отменя.
  • Индивидуалните раздели за злободневни теми (мемета) се отменят.
  • Дискусиите по злободневни материали са затворени.
  • Обсъждането на военния конфликт в коментарите и чатове за гости (включително лични чатове за гости) не е разрешено, независимо от заетата позиция. Нарушителите ще бъдат предупреждавани, ако го направят отново, достъпът им ще бъде забранен.
И сайт за вицове не бе пожален от цензурата в Русия
Закон 207.3

Новите правила за това какво и как трябва да се публикува се позовават на приетия точно преди година от Държавната дума година закон за „Публичното разпространение на умишлено невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация“.

Путин внесе поправки в закона, поставяйки Русия във военновременен режим

В общите правила на сайта се посочва, че действащият принцип „публикува се всичко, което се изпраща“ действа „с изключение на спам, реклами, много дълги текстове и материали, нарушаващи законите на Руската Федерация“.

И сайт за вицове не бе пожален от цензурата в Русия
iStock
Не „война“, а „специална операция“

„Дневник“ припомня, че едно от първите ограничения, които Кремъл въведе след нахлуването на руски войки в Украйна, бе да се забрани „специалната военна операция“ да се нарича „война“ и да се разпространява информация за нея, която не е от официални източници. И двете се преследват, включително със затвор до 15 години. Сигурно помните, че министърът на отбраната в кабинета „Петков“ Стефан Янев реши да се „съобрази“ с този закон, което доведе до оставката му.

Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев (видео)

Предупредителен сигнал за потребителите

Съдържанието на Anekdot.ru така или иначе минава през редактор, който решава какво от изпратеното от потребителите да се публикува. В тази връзка, новите инструкции идват повече като сигнал до потребителите да не засипват дежурните редактори с „неподходящи материали“.

Близо три хиляди вицове, мемет, снимки и стихчета срещу властта са се изсипали в сайта само в първите 24 часа от нахлуването на руската армия. Според Дневник, на втория ден са останали само около 30-тина от тях.

И сайт за вицове не бе пожален от цензурата в Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции