<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168314" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България без ...

След приемането на еврото: хърватите го харесват, инфлацията намалява

07 Март 2023
0 343

След приемането на еврото: хърватите го харесват, инфлацията намалява. Това става ясно от ново изследване на Евробарометър.

Според него, 54% от анкетираните казват, че наличието на евро е нещо добро за страната. А 82% смятат, че валутата е позитивна за целия Европейски съюз (ЕС).

Инфлацията в Хърватия през януари продължи да се забавя

Мнозинството от запитаните граждани посочват, че евромонетите са или „много лесни“ (21%), или „доста лесни“ (34%) за разпознаване и използване. Освен това четирима от всеки петима респонденти споделят, че евробанкнотите са „много лесни“ (45%) или „доста лесни“ (36%) в ежедневието им.

Близо осем от десет анкетирани казват, че конвертирането в евро е или „много лесно“ (40%), или „доста лесно“ (38%). А 72% от интервюираните хървати споделят, че е лесно да се разбере стойността в евро.

Любопитно е, че мъжете (61%) са по-склонни от жените (49%) да оценяват еврото като нещо добро за Хърватия. Не се наблюдава обаче такава разлика по въпроса дали то е добро за ЕС.

Мнозинството от анкетираните смятат, че присъединяването към еврозоната ще има положителни последици за Хърватия.

Почти половината смятат, че конвертирането на цените в евро е било “много често” (20%) или “често” (24%) правилно. Обратно, около една четвърт (26%) казват, че преобразуването на цените понякога е било правилно, докато същият брой (26%) смятат, че то изобщо не е било правилно.

След приемането на еврото: хърватите го харесват, инфлацията намалява

Припомняме, че Хърватия прие еврото в началото на 2023 г. Очакванията бяха това да доведе до по-висока инфлация в страната. Засега обаче тези очаквания не се оправдават.

Според данни на Евростат, прогнозната инфлация в Хърватия за февруари е 11.7% на годишна база и намалява четвърти месец от ноември насам, когато бе 13%, пише “Дневник“. И отбелязва, че това далеч не е най-високата инфлация в еврозоната, защото трите балтийски републики продължават да поддържат високи нива в рамките на 17-20%.

Тенденцията да намалява инфлацията е обща за еврозоната, където прогнозата за февруари е, че тя е слязла на 8.5%, след като през октомври бе двуцифена (10.6%).

След приемането на еврото: хърватите го харесват, инфлацията намалява

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции