<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166620" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Христо Грозе...

Сравняват цените на храните в България и 6 държави от ЕС

24 Февруари 2023
0 281

Сравняват цените на храните в България и 6 държави от ЕС, пише в. Дневник.

Правителството ще сравнява цените на хранителни продукти в търговски вериги, които извършват дейност и в България,и в чужбина, каза в интервю за в. “24 часа” вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Цените у нас ще бъдат сравнявани с тези във Франция, Испания, Австрия, Германия, Гърция и Румъния. Ще се използват търговските аташета и анкетьори, като в България прегледът ще се прави два пъти в седмица, а в чужбина – по веднъж, но по същата методика.

Действията на служебния кабинет са част от мерките за справяне с покачващите се цени на хранителните продукти.

Сравняват цените на храните в България и 6 държави от ЕС

Комисията за защита на конкуренцията ще бори високите цени с проверки

Вицепремиерът Христо Алексиев обясни, че държавната фирма “Информационно обслужване” ще направи софтуер, който да събира информацията от изследването, да я обобщава и да я публикува, за да бъде информиран потребителят.

Веригите определят поскъпването на горивата, електроенергията, газа и транспорта сред основните фактори, поради които поскъпват храните. Въпреки понижаването им обаче, цените на храните не поевтиняват, коментира министърът. Според Алексиев това разминаване е индикация, че има нелоялни търговски практики. Те водят до генериране на сериозни свръхпечалби, част от които се изнасят извън България, допълва той.

Очаква се сайтът на “Информационно обслужване”, който ще дава достъп на гражданите до информацията, да бъде готов до две-три седмици.

Сравняват цените на храните в България и 6 държави от ЕС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции