<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168537" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БНБ: Очаква с...

Турция все пак ще изнася домати

08 Март 2023
0 213

Турция все пак ще изнася домати, предаде БТА.

Турция премахна забраната за износ на домати, която беше въведена миналата седмица. Министерството на земеделието и горите наложи ограничението заради необичайното увеличение на цените на доматите в страната, както и заради земетресението, което причини щети за десетки милиарди долари.

България без внос на турски домати до 14 април (видео)

Турция все пак ще изнася домати

До 14 април трябваше да важат наложените рестрикции на износа. Изключение бе направено само за признатата единствено от Турция Севернокипърска турска република, Палестина и Азербайджан.

Уведомлението, с което министерството на земеделието въведе ограниченията, бе отменено с решение, публикувано в турския държавен вестник. Следователно отпадна и забраната за износ на домати.

Спряният износ предизвика реакция и в България, тъй като страната ни е на трето място по внос на домати от Турция. През 2021 г. България е увеличила вноса на домати от Турция c 42% cпpямo 2020 г. дo 40.96 млн. долара, като намаление във внесените количества настъпва, когато бе затегнат контролът на вноса през Капитан Андреево.

Турция все пак ще изнася домати

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции