<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168119" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Повредена сг...

При земетресение: 20 000 исторически сгради в Истанбул са в риск

06 Март 2023
0 81

При земетресение: 20 000 сгради в Истанбул са в риск.

Октай Йозел, ръководител на отдела за културни ценности на община Истанбул, заяви, че 20 000 исторически сгради в града трябва да бъдат направени устойчиви на земетресения възможно най-скоро, пише Hurriyet.

Tой посочи, че в момента в града има 35 234 обекта на историческо и културно наследство. И 20 000 от тези сгради са изправени пред риск от срутване по време на очакваното земетресение.

„Трябва да се грижим внимателно за тези исторически наследства. Ние носим отговорност да прехвърлим всички наши обекти от историческо и културно наследство на бъдещите поколения“.

Силно земетресение в Истанбул е неизбежно, смятат учени

При земетресение: 20 000 исторически сгради в Истанбул са в риск

Според изявлението на Йозел, историческото наследство на Истанбул е съсредоточено в региона, който ще бъде най-засегнат в случай на земетресение с магнитуд 7,5.

Приблизително 56 процента от всички исторически обекти са в този регион с най-високи стойности на ускорение.

Йозер каза, че тези сгради трябва да бъдат подготвени за опустошителното въздействие на очаквани земетресения в Истанбул. Той добави, че само 30 процента от всички исторически сгради в града са в добро структурно състояние.

„Трябва да разработим краткосрочни, средносрочни и дългосрочни стратегии, за да направим културното наследство на Истанбул готово за земетресения”.

При земетресение: 20 000 исторически сгради в Истанбул са в риск

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции