<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168692" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицията в Г...

Стотици участваха в шествие за правата на жените в София (видео)

08 Март 2023
0 183

Стотици участваха в шествие за правата на жените в София, съобщава Свободна Европа. Демонстрантите се събраха за седма поредна година на 8 март, за да настояват за достоен живот и достойни условия на труд за всички жени.

Проявата идва на фона на многогодишна съпротива на политическите мнозинства в България да приемат международен или национален документ, който да подобри защитата на жените от домашно насилие и от насилие, основано на пола.

Всяка седмица от началото на 2023 г. по една жена е губила живота си от свой близък или партньор, казват организаторите на шествието, обединени под името “Феминистки мобилизации”.

Стотици участваха в шествие за правата на жените в София (видео)
Снимка: стопкадър/видео БНТ

Демонстрантите се събраха пред Националния дворец на културата (НДК) в София и продължиха по бул. “Витоша” до Съдебната палата под мотото “Нито една повече”.

Те носеха плакати с надписи: “Жени. Живот. Свобода.”, “Хомо, хетеро, транс, би, всички сме сестри”, “Бездействието по закона за домашното насилие е убийство”.

8 март е Международен ден за защита на правата на жените, който се лансира преди повече от 110 години от крайно леви движения. Впоследствие той става официален празник в СССР, където е сведен до ден за прослава на жената и майката.

Стотици участваха в шествие за правата на жените в София (видео)
Снимка: стопкадър/видео БНТ

Нито една повече: Протести срещу насилието над жени ще се проведат в цялата страна

През 60-те и 70-те години той се превръща в международно признат ден за борба с неравенството между половете и за отстояване на женските права – в това число правото им да гласуват на избори, да получават равно с мъжете възнаграждение за еднакъв труд, да имат свободен избор да се разпореждат с тялото си, да получават държавна защита от насилие, основано на пола.

Copyright © 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Видео: БНТ

Стотици участваха в шествие за правата на жените в София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • коко

    12 Март 2023

    Ще излезе че в България няма закон за убийство или че защитава само мъжете ли? Кои права на жените са ограничени у нас? Фалшив феминизъм...

Реакции