<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168224" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте какво к...

Как знак от Борисов раздвижи въпроса с Паметника на Съветската армия в София

06 Март 2023
0 292

Как знак от Борисов раздвижи въпроса с Паметника на Съветската армия в София?

Предложението на „Демократична България“ за премахването на Паметника на съветската армия в София бе включено в дневния ред на една от комисиите в Столичния общински съвет. Това стана само дни, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо се изказа за демонтаж на паметника, пише в. Сега.

Въпросният доклад е внесен още през март 2020 г. Досега неговото разглеждане бе блокирано именно от групата на ГЕРБ в СОС. Затова скоростта, с която общинските съветници от ГЕРБ се задействаха след заръката на Борисов, е впечатляваща.

Как знак от Борисов раздвижи въпроса с Паметника на Съветската армия в София

Мъжът, счупил плочата на Паметника на Съветската армия: Нямах друг морален избор (видео)

Според предложението кметът Фандъкова трябва да поиска от държавата да премести монумента в държавен имот извън центъра на града.

Мотивите за построяването на паметника са отречени в съвременността, той се руши и е опасен за минаващите. Това е посочено в доклада на „Демократична България“.

 „Монументът е изграден с пропагандна цел, така че „да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение“. Към днешно време тази пропагандна цел е отпаднала, а с нея и необходимостта от централното му местоположение, с което доминира над всички български институции (храм-паметника „Александър Невски“, Софийския Университет „Свети Климент Охридски“, Народното събрание и др.). Монументът не е свързан с реално историческо събитие и няма стойността на памет(ник) за такова.

Международно признат исторически факт е, че Съветският съюз обявява война на България на 5.09.1944 г. На 8 септември 1944 г. армията на СССР навлиза на българска територия и окупира страната ни. Окупацията продължава до 1947 г. и струва на България 82 милиарда лева загуба на суровини и селскостопанска продукция. В този смисъл този монумент, който нарича армия, окупационна за страната ни, „освободителка“, носи заблуда за младото поколение, което не е свидетел на онова време и не го е изучавало в училище“, пише в доклада на ДБ.

Възможно е предложението на ДБ да стигне и до обсъждане на сесията на съвета в четвъртък.

Как знак от Борисов раздвижи въпроса с Паметника на Съветската армия в София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции