<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169125" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов се ну...

Страсбург критикува идеите на “Възраждане” за главния прокурор

10 Март 2023
0 488

Страсбург критикува идеите на “Възраждане” за главния прокурор.

Идеите на “Възраждане”, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, бяха критикувани от Комитета на министрите на Съвета на Европа, който наблюдава как България изпълнява някои решения на Съда в Страсбург, пише в. Сега.

Предложението е разследването по дела за престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник, да се провежда от директора на Националната следствена служба (НСлС). За целта следствието ще бъде изведено от подчиненото си положение спрямо прокуратурата, в което се намира сега. Подходът бе възприет от 48-ото Народно събрание, след като идеята на “Възраждане” получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. По-късно ГЕРБ внесе в Конституционния съд и искане за тълкуване на ролята и мястото на следствието.

Комитетът на министрите обаче смята, че този механизъм няма да осигури институционална независимост.

Има възможност, но няма желание за разследване на главния прокурор

Страсбург критикува идеите на &#8220;Възраждане&#8221; за главния прокурор
Снимка: iStock

“Механизъм, който предвижда директорът на НСлС  да отговаря за проверката на всеки сигнал за престъпление, касаещ главния прокурор, не е в състояние да осигури практическа и институционална независимост, освен другото и защото директорът на НСлС ще бъде избиран, назначаван и подвеждан под отговорност от прокурорската колегия или пленума на Висшия съдебен съвет, в които главният прокурор може да упражнява решаващо или значително влияние”, посочват от Комитета на министрите на Съвета на Европа.

По време на заседанието си, проведено от 7 до 9 март, те поздравяват приемането на първо четене на правителствения законопроект, регламентиращ механизъм за разследване на главния прокурор. Преди дни проектът отново мина през правителството. Очаква се да бъде внесен още в първите дни на работа на 49-ия парламент, изборите за който предстоят на 2 април.

Комитетът на министрите обръща внимание и на кризата с липсата на избор на следващите членове на ВСС от парламентарната квота. Мандатът на настоящите изтече още през октомври м.г. Депутатите обаче не намериха за нужно да открият процедурата по избора на следващите. Още по-сериозен е проблемът с Инспектората към Висшия съдебен съвет. Вече почти 3 години заемат високоплатените си и важни постове в съдебната система.

Страсбург критикува идеите на “Възраждане” за главния прокурор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции