<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169351" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой и защо ис...

Половин година по-късно: Държавата дава обезщетения на пострадалите от потопа в Карловско (видео)

13 Март 2023
0 185

Половин година по-късно: Държавата дава обезщетения на пострадалите от потопа в Карловско, предава NOVA.

Половин година след бедствието в Карловско държавата отпуска допълнително до 2500 лв. на пострадалите от наводнените села Богдан, Каравелово и Слатина. Финансовата подкрепа ще отиде при хората, чиито домове бяха засегнати от големия потоп на 2 септември миналата година.

Всички засегнати домакинства получиха по 375 лв. еднократна помощ от държавата. 396 семейства в трите села получиха и средства по дарителската кампания. Но тези средства се оказаха недостатъчни. Сега хората продължават сами да отстраняват щетите.

Ето колко средства ще са необходими за възстановяването на наводнените села

Половин година по-късно: Държавата дава обезщетения на пострадалите от потопа в Карловско (видео)
Снимка: БулФото

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов каза, че министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров е издал заповед към “Фонд за социална закрила”, с която се дава възможност на всички пострадали, утвърдени с решение на Общинския съвет, да кандидатстват за допълнително финансово подпомагане в размер до 2500 лв.

Кандидатстващите трябва да отговорят на 4 условия: имотът да е законно построен, да са получили първоначалната помощ от 375 лв., жилището да е единствено, да имат месечен доход „социален минимум“ – 504 лв. на член от семейството, допълни Кабаинавов. Документите се подават в Община Карлово, поясни кметът. Той посочи, че пари няма да се дават, а ще се заплащат фактури за домакинско оборудване и обзавеждане на дома.

Кабаиванов отбеляза, че от днес (13-ти март) могат да се подават декларации, а краен срок не е определен.

Кметът обясни и какви действия са предприети по възстановяването на селата след наводненията. Той посочи, че хората ще получат и обещаните 1200 кубика дърва – по 4 кубика на семейство.

Как безплатните дърва за наводнените села се оказаха с цена? (видео)

Кметът посочи, че речните корита са почистени и няма риск за живота на хората в трите села. Инфрастуктурата ще продължи да се възстановяна, според финансирането, допълни Кабаинавов. 

Половин година по-късно: Държавата дава обезщетения на пострадалите от потопа в Карловско

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции