<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169844" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тежко наказа...

Окончателно се отказаха машините за гласуване да отпечатват протоколи

15 Март 2023
0 195

Окончателно се отказаха машините за гласуване да отпечатват протоколи, пише Капитал.

Около две седмици преди изборите вече е ясно – машинни протоколи няма да има, а за краен резултат от вота ще са меродавни само хартиените бюлетини и разписките, които ще вади машината при всяко гласуване.

Това следва от указанията, които Централната избирателна комисия (ЦИК) е дала на фирмата-изпълнител “Сиела норма”. А там пише устройствата в секциите да отпечатват единствено “финален отчет”, в който ще съдържа само броят на гласувалите с дадената машина. Официалният резултат за разпределението на гласовете по партии, както и предпочитанията за отделни кандидати ще се пресмятат на ръка от членовете на Секционните избирателни комисии (СИК).

Така изборната администрация затвърждава окончателно действията на хартиената коалиция (ГЕРБ, ДПС и БСП) да елиминира на практика данните от машината в изборния резултат. Не такова беше становището на съда, че отпечатването на машинния протокол в края на изборния ден не нарушава закона.

Забрана за машинен протокол

Дни преди одитирането на софтуера стана ясно, че изискванията, зададени от ЦИК, са никоя машина да няма възможност да публикува реален протокол в края на изборния ден. Причината: администрация се опасявала, че ако даде възможност на секциите да отпечатват по желание машинния протокол, то никоя СИК няма да си прави труда да брои ръчно разписките от устройството. Изборният кодекс пък изрично определя, че носителят на вота е бюлетината (хартиена и машинна). Резултатът може да се определи само след ръчното им преброяване.

“Ако бяхме оставили незабранената възможност машините да отпечатват протоколи, щяха да се броят само хартиените бюлетини, а машинните – не. СИК щяха да принтират машинния протокол и да пренасят числата от него в окончателния. Законът пък ясно казва, че в окончателния протокол на секцията се вписват преброените бюлетини, те удостоверяват гласуването”, обясни пред “Капитал” член на ЦИК.

Според него, ако бъде дадена възможност в секциите контролно да се отпечатва машинен протокол, то в края на работния ден комисиите няма да броят бюлетини. “После това може да се ползва за основание за оспорване на изборите”, смятат в комисията.

Затова още преди месец ЦИК е сметнала за най-разумно машинен протокол изобщо да няма. За да няма скандал, указанието как да бъдат програмирани машините без протокол е взето като протоколно решение (т.е. такова, което не се публикува отделно). Част от членовете на комисията изобщо не са разбрали, че се гласува точно това. “Това превръща комисията в място, където се дебнем, не действаме открито, а подмолно, завоалирано и в крайна сметка се лъжем”. Така коментира решението член на ЦИК.

Окончателно се отказаха машините за гласуване да отпечатват протоколи

Да живее хартията! (Коментарът на “Господарите”)

Съдебно решение, ама друг пък

Говорителят на ЦИК Росица Матева потвърди, че подобно решение съществува, но не можа да каже на коя дата е взето. Със сигурност обаче това се е случило доста преди Административен съд – София град да се произнесе по жалбата на ПП и ДБ за сумирането на гласовете в протокола. Освен че отмениха математическото смесване на хартиени и машинни гласове, което правеше проследяването на изборна измама практически невъзможно, магистратите казаха също, че ако ЦИК даде указания на секционните комисии да отпечатват машинен протокол, това не означава, че подобно решение ще е нарушение на закона.

Причината за тази вметка на съда е, че Изборният кодекс изисква резултатът да се отчете по двата вида бюлетини. Той не забранява изрично разпечатването на данните от машината.

Съмнително още тогава членовете на ЦИК не коментираха темата. А в основата на мълчанието на някои от тях очевидно е било решението на комисията от седмици преди това – машините да са така софтуерно програмирани, че да не могат да произведат собствен протокол.

Данните от флашката – за сведение

Говорителката на ЦИК Росица Матева обаче обясни пред “Капитал”, че все пак данни от машините, независимо от преброяването в секциите, ще има.

“ЦИК взе решение, че след края на изборния ден флаш паметта от всяка секция, ще се отнася в Районната избирателна комисия и “Информационно обслужване” ще въвежда и тези данни, заедно с протокола, изготвен от членовете на секциите”, каза тя.

Това на практика означава, че протокол от машината ще съществува във флаш паметта (въпреки че няма да се разпечатва), който ще се публикува заедно с протокола на СИК. Така всеки ще може да провери дали гласовете (по брой и по вот) в машинния протокол съответстват на машинните разписки.

Официалният резултат от изборите обаче ще се отчита само по документа, съставен от секционната комисия. Машинният протокол няма да е основание за промяна на числа. Тоест, крайният резултат ще зависи единствено от аналоговото преброяване.

Окончателно се отказаха машините за гласуване да отпечатват протоколи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции