<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169860" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кандидатът н...

Ердоган намекна, че Турция ще одобри присъединяването на Финландия в НАТО

15 Март 2023
0 151

Ердоган намекна, че Турция ще одобри присъединяването на Финландия в НАТО.

“Много вероятно” е турският парламент да ратифицира кандидатурата на Финландия за присъединяване към НАТО до месец. Това казват за Reuters двама представители на турските власти, ден преди финландският президент Саули Ниинисто да посети страната.

По думи на високопоставен служител, кандидатурата на Финландия ще бъде одобрена независимо от тази на Швеция, която също кандидатства за членство в западния военен алианс.

Турция подновява преговорите с Швеция и Финландия за НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също направи намек в тази насока. На изявление в парламента той каза, че “ще спази обещанието си” и ще прати “скоро” ратификацията за членството на Финландия в парламента. “Какъвто и да е процесът, процесът ще работи. Ще изпълним каквото се иска от нас. Ще спазим обещанието”.

Ердоган намекна, че Турция ще одобри присъединяването на Финландия в НАТО
Снимка: Flickr/ Creator: NATO/ Copyright: F.Garrido-Ramirez
Arrivals of leaders; President Recep Tayyip Erdogan of Turkey

От думите му се разбра, че това ще е “след” визитата на финландския му колега Саули Ниинисто на 16-17 март (в четвъртък и петък). Одобряването на турската кандидатура в парламента би изисквало вотът да стане преди средата на април, когато той трябва да се разпусне преди изборите (а те са на 14 май).

Швеция и Финландия се надяваха да влязат в алианса на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 юли. Тогава ще стане година от кандидатстването им през 2022 г., насред рязко повишаване на обществената подкрепа за членство заради войната на Русия в Украйна.

Присъединяването на скандинавските държави не може да приключи без ратифициране в парламентите на всички държави в алианса. От отбранителния съюз само Турция и Унгария не са направили това. “Фидес”, партията на унгарския премиер Виктор Орбан, тази седмица отложи стъпката в парламента.

Защо първо Финландия?

Турция очаква от Швеция още усилия срещу поддръжници на кюрдски организации, смятани от Анкара за терористични. Стокхолм даде убежище на представители на Кюрдската работническа партия (ПКК), срещу която Турция води конфликт почти 4 десетилетия.

Ердоган постави нов ултиматум пред членството на Швеция и Финландия в НАТО

Наблюдава се изключително слаб напредък в турско-шведските преговори в последните месеци. Затова кабинетът на президента Реджеп Тайип Ердоган и скандинавски политици заговориха за възможно разделяне на двете заявки за кандидатстване.

Вчера и шведският премиер Улф Кристершон заяви, че вероятността Финландия да се присъедини преди Швеция се е увеличила след тристранни разговори в Брюксел.

“Гледаме благосклонно на присъединяването на Финландия. Няма да е погрешно да кажем, че преговорите за присъединяване ще се водят по различно време от това на Швеция“. Това каза турски високопоставен служител. Друг запознат с въпроса събеседник от турските власти изтъква стъпките на Финландия срещу тероризма, които са в съзвучие с чувствителността на Турция към темата. По думите му е “много вероятно” необходимата стъпка да бъде завършена преди разпускането на парламента и провеждането на изборите.

Ердоган намекна, че Турция ще одобри присъединяването на Финландия в НАТО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции