<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169596" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ново земетре...

Кандидатът на опозицията измести Ердоган в надпреварата за предстоящите избори

14 Март 2023
1 156

Кандидатът на опозицията измести Ердоган в надпреварата за предстоящите избори, предаде Reuters.

Кандидатът за президент на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу води срещу президента Тайип Ердоган с повече от 10% преди изборите на 14 май. Това показват нови социологически проучвания. Мнозина са на мнение, че това ще бъдат най-важните избори в историята на Турция.

Обявиха датата на президентските избори в Турция

Според проучванията Национален алианс (опозицията) води и в парламентарната надпревара. С най-малко шест пункта тя е пред Партията на справедливостта и развитието на Ердоган (ПСР) и нейните съюзници. Прокюрдската Демократична партия на народите (HDP) разполага с над 10%.

За 20-годишното му управление, това може би е най-голямото предизвикателство пред Ердоган. Заради земетресението от миналия месец лоялността на избирателите в районите, смятани досега за крепости на ПСР, е разколебана.

Изборите ще решат не само кой ще ръководи Турция, но и как ще бъде управлявана. Над държавата тегнат и въпросите накъде се е насочила нейната икономика и каква роля може да играе за облекчаване на конфликта в Украйна и Близкия изток.

Данни на проучване, публикувано от социологическата агенция Аксой в събота (проведено на 8 март), показват, че подкрепата за Кълъчдароглу е 55,6%. Докато за президента Ердоган е 44,4%.

Кандидатът на опозицията измести Ердоган в надпреварата за предстоящите избори

Опозиционният алианс има подкрепа от 44,1% от участвалите в проучването граждани, а прокюрдската ДПН – 10,3 процента. ПСР и нейните съюзници от Партията на националистическото действие (ПНД) са одобрявани от 38,2% от участниците в проучването.

Проведени са още редица социологически проучвания на обществените нагласи към предстоящите избори. Резултатите от тях са сходни с тези на социологическата агенция Аксой.

Според Мерве Тахироглу, програмен директор за Турция в базирания във Вашингтон “Проект за демокрация в Близкия изток”, опозиционният алианс е „разнообразен“ и всяка видна фигура в алианса може да се хареса на различен сегмент от турското общество.

„В този момент имаме повече основания да бъдем оптимисти относно победата на опозицията в изборите в Турция, отколкото някога сме били през последните 20 години“, добавя тя, цитирана от Reuters.

Кандидатът на опозицията измести Ердоган в надпреварата за предстоящите избори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции