<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170100" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България изп...

Държава заплаши ТикТок с тотална забрана, ако не се изпълни едно условие

16 Март 2023
0 366

Държава заплаши ТикТок с тотална забрана, ако не се изпълни едно условие. Идеята за забрана идва директно от американското правителство. Те искат платформата за споделяне на кратки видеа да бъде отделена от китайската си компания майка. Иначе следва забраната.

Втори кръг съкращения на още 10 000 души планира Meta

Държава заплаши ТикТок с тотална забрана, ако не се смени собствеността

Според администрация във Вашингтон приложението, което е собственост на китайската компания ByteDance, е заплаха за националната сигурност. То събира данни от милиони американски потребители. Данните са достъпни за правителството на Китай.

Компанията отрича да има връзки с управляващата Китайска комунистическа партия.

Все още Белият дом няма официален коментар. Новината идва от BBC и Wall Street Journal.

Заплаха

Години наред американски официални лица изразяват опасения, че данните от популярното приложение могат да попаднат в ръцете на китайското правителство.

Според “Уолстрийт джрънъл”, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън иска ByteDance да се освободи от TikTok, за да създаде ясно раздяла с Китай.

Вестникът съобщи, че Комисията за чуждестранните инвестиции в САЩ (CFIUS), която наблюдава рисковете за националната сигурност, единодушно е препоръчала ByteDance да се откаже от TikTok.

Коментар

Говорител на TikTok споделя, че не оспорва информацията, публикувана в изданието. Той потвърждава, че е бил потърсен от CFIUS.

Говорителят обаче казва, че информацията е преувеличена. Не е ясно какво на практика ще се постигне с продажбата, по думите му.

“Ако целта е защита на националната сигурност, продажбата не решава проблема. Промяната в собствеността няма да наложи никакви нови ограничения върху потоците от данни или достъпа“, споделя той.

“Най-добрият начин за справяне с опасенията за националната сигурност е чрез прозрачната, базирана в САЩ, защита на американските потребителски данни и системи”, добавя той.

Историята

За забрана на TikTok се заговори за първи път през 2020 г. по време на управлението на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. Администрацията на Байдън обаче продължи да оказва натиск върху социалната мрежа.

Приложението за видеосподеляне събира огромни количества данни за своите потребители, подобно на Instagram и Twitter.

Той може да взема биометрични данни от потребителите и има достъп до данни за местоположението. Опасенията във Вашингтон са, че информацията може да бъде предадена на китайското правителство.

TikTok казва, че е положил усилия да премести всички базирани в САЩ данни в сървъри в страната като част от инициатива, която нарича Project Texas. Компанията е казала пред Би Би Си, че все още планира да продължи с този план.

Развитието идва седмица, след като в Сената беше представено ново законодателство, което ще разшири правомощията на президента да забрани TikTok в цялата страна.

Няколко страни вече забраниха използването на TikTok на служебните устройства на правителствените служители.

Държава заплаши ТикТок с тотална забрана, ако не се изпълни едно условие

Източник: Мениджър Нюз

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции