<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170367" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как се разсле...

Байдън за заповедта за арест на Путин: МНС излезе с много силен аргумент (видео)

18 Март 2023
0 425

Байдън за заповедта за арест на Путин: МНС излезе с много силен аргумент.

 „Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че това (МНС) не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че той (МНС) излезе с много силен аргумент”, каза Байдън пред журналисти.

Издадоха заповед за ареста на Путин

Вчера Международният наказателен съд поиска Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца. Подозренията са, че режимът на руския президент противозаконно е прехвърлял хора от Украйна в Русия след началото на инвазията на Москва в съседната държава миналата година.

Отделно от това над Кремъл виси сянката на подозрението в извършване на военни престъпления в Украйна. От Държавния департамент посочват, че подкрепят търсенето на отговорност за извършителите на зверства от началото на нахлуването.

„Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност”, каза говорителят, цитиран от NOVA. Той допълни, че решението на прокурора на МНС е взето независимо и въз основа на фактите, с които разполага.

Заповедта за арест задължава всичките 123 държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия. САЩ и Русия не са членове на Международния наказателен съд.

Москва отговори на съда в Хага за ареста на Путин

По същите обвинения влезе в сила и заповед за задържането на руския комисар за правата на децата Мария Лвова-Белова. Според доклад на университета в Йейл, Русия държи поне 6000 украински деца  в най-малко 43 лагера и други обекти като част от „широкомащабна систематична мрежа”.

Байдън за заповедта за арест на Путин: МНС излезе с много силен аргумент

Видео: News18

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции