<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170342" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: „Амнести Инт...

Москва отговори на съда в Хага за ареста на Путин

17 Март 2023
2 985

Москва отговори на съда в Хага за ареста на Путин, съобщава NOVA.

“Решенията на съда в Хага нямат правно значение”. Това гласи отговорът на Москва след новината, че Международният наказателен съд е издал заповед за арест на Владимир Путин. Сред посочените от съда деяния са депортациите на деца от Украйна в Русия.

Русия не признава Международния наказателен съд и не е подписала неговия основополагащ документ – Римския статут, припомни говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

По улиците на руската столица гражданите реагират еднозначно – няма начин Путин да бъде арестуван. Някои московчани не вярват, че държавният глава на Русия ще бъде арестуван. „По-скоро той ще арестува всички”, твърдят те.

Москва отговори на съда в Хага за ареста на Путин
Снимка: iStock

Издадоха заповед за ареста на Путин

Издадената заповед за арест не означава, че Путин ще бъде задържан. Съдът няма полицейски сили и разчита държавите членки да извършат арестите. Но Путин може да бъде задържан във всяка от 123-те държави, които са подписали Римския статут и са част от съда.

Не за първи път Международният съд в Хага издава подобни заповеди за арест на действащи президенти. Преди това такива са издадени за Омар Башир от Судан и Муамар Кадафи от Либия. Руският президент Владимир Путин е третият действащ президент с издадена заповед за арест.

Москва отговори на съда в Хага за ареста на Путин

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции