<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170905" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руснаци обви...

В Русия обискираха домовете на активисти, носители на Нобелова награда (видео)

21 Март 2023
0 141

В Русия обискираха домовете на активисти, носители на Нобелова награда, предаде “Дневник”.

Тази сутрин са обискирали домовете на служители от правозащитната организация “Мемориал”, получила Нобелова награда за мир миналата година, заедно с колеги от Русия и Беларус. Това съобщиха представители на “Мемориал”, както и платформата “ОВД-Инфо”, която проследява политическите арести.

В Русия обискираха домовете на активисти, носители на Нобелова награда (видео)
ProtoplasmaKid / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 4.0

Активисти от Украйна, Русия и Беларус получиха Нобеловата награда за мир (видео)

“SOS. Точно в момента на множество адреси на служители на “Мемориал” в Москва има обиски. Повикани са адвокати”, се казва в първоначално съобщение на “Мемориал” в Telegram.

“Мемориал”e една от най-старите правозащитни организации в Русия. Тя беше ликвидирана с решение на руски съд в края на 2021 г., защото показвала СССР като “терористична държава”.

През януари тази година бе закрита и Московската хелзинкска група, която бе останала една от малкото независими подобни структури.

Защо обискират домовете?

Пред “Новая газета Европа” адвокат Арсений Левинсон каза, че претърсванията са по делото за реабилитация на нацизма. То беше образувано на 3 март по искане на групата “Ветераните на Русия.

Те твърдят, че в списъка на жертвите на репресиите от времето на Сталин са открити близо 20 имена на осъдени по обвинения в сътрудничество с нацистка Германия. Тогава източник на ТАСС обясни, че имало “подозрения” за съзнателно включване от страна на “Мемориал” на “сътрудничили си с фашистките окупатори в годините на Великата отечествена война” (Втората световна война).

Руските власти наказаха “Мемориал” за Нобеловата награда за мир

Според този и други руски източници проблемът е във включването на общо три имена на осъдени като колаборационисти (базата данни с имена, свързана със съветските репресии, включва 3 млн. души). “Мемориал” признава. “Мемориал” потвърди, че имената им са включени, но се извини и нарече станалото “грешка”.

В Русия обискираха домовете на активисти, носители на Нобелова награда (видео)
Снимка: Telegram; OVD-Инфо

Левинсон смята, че претърсените жилища са на председателя на съвета на центъра по правата на човека Олег Орлов, председателя на съвета на центъра Никита Петров и Ян Рачински, председател на управителния съвет на дружество “Мемориал”.

В различни съобщения се появява информация за между 6 и 10 обиска. Последното число се появи и в данни на московския отдел на Следствения комитет на Русия. Телевизия “Дождь” съобщи, че служителите са отведени в полицейско управление. Според руската служба на BBC общо девет адреса на представители и един – на сграда на “Мемориал” са претърсени.

Видео: Telegram; SOTA

В Русия обискираха домовете на активисти, носители на Нобелова награда

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции