<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147042" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте момент...

Руските власти наказаха “Мемориал” за Нобеловата награда за мир

08 Октомври 2022
0 288

Властите в Москва наказаха “Мемориал”. Офисът на правозащитната организация в Москва бе одържавен точно след като тя се оказа сред носителите на Нобеловата награда за мир. “Това не е краят”, категорични са от “Мемориал”. Дойче веле пише повече по темата.

Представител на главната прокуратура в Русия обвини правозащитната организация “Мемориал”, че “реабилитира нацистки престъпници, дискредитира властите и създава фалшив образ на СССР”. Офисът на организацията в Москва бе закрит още същия ден, в която тя, заедно с беларуския правозащитник Алес Беляцки и украинската организация “Център за граждански свободи” спечели Нобеловата награда за мир. 

Руските власти наказаха &#8220;Мемориал&#8221; за Нобеловата награда за мир
Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Присъдиха Нобеловата награда за мир на руски, беларуски и украински правозащитници

“Мемориал” бе разпусната от руски съд в края на 2021-а година, след като властите я обявиха за “чуждестранен агент”. Последваха многобройни претърсвания и разпускане на организацията, наричана “морален гръбнак на руската цивилизация”. Работата обаче не спря с разпускането. Продължи от чужбина, включително от Германия. Председателката на “Memorial International” Вера Амер отбеляза пред германското радио NDR, че колкото положителни реакции среща Нобеловата награда за “Мемориал” в чужбина, толкова повече затруднения ще създаде за работата на организацията в Русия. “Не бих се учудила и от следващи репресии”, сподели Амер.

Забранена малко преди войната

“Мемориал” вероятно е първата жертва във войната срещу Украйна”. Това каза пред “Тагесшау” членът на организацията Сергей Кривенко малко след спечелването на престижната награда. Той припомни, че властите затвориха “Мемориал” преди агресивната атака срещу Украйна. “Властите вероятно са предполагали, че ще попречим на мобилизацията на страната за борбата срещу Украйна”, предполага адвокатът. “И разбира се, “Мемориал” беше закрита.”

Журналисти получиха Нобеловата награда за мир заради битката им за свободата на словото

Руските власти наказаха &#8220;Мемориал&#8221; за Нобеловата награда за мир
iStock, Wikipedia
Разобличаването на съветските зверства е нейна основна цел

“Мемориал” започна съществуването си преди повече от 30 години, за да разобличава прикриваните жестокости в Съветския съюз и да посочва имената на жертвите на сталинския терор. Един от основателите на “Мемориал” е Андрей Сахаров. От създаването си насам организацията провежда, наред с всичко друго, систематична работа върху руските военни престъпления в Чечения и политическите затворници в страната.

Сега “Мемориал” отново се оказва на подсъдимата скамейка в Москва. Организацията може да загуби своите помещения. Но и това не е краят, уверява Кривенко. От една страна, това е организация, която обединява над 80 други правозащитни звена както в Русия, така и извън нея, казва той. От друга, според Кривенко, “Мемориал” отдавна се е превърнала и в идея.

 “Мемориал” продължава да съществува и днес. Защото все още има много хора, които събират документи за своите репресирани роднини. Към “Мемориал” постоянно се отправят нови и нови запитвания. Ето защо не можем по нареждане на държавата да спрем работата си, тъй като тя е важна за хората”, казва Кривенко пред “Тагесшау”.

Руските власти наказаха “Мемориал” за Нобеловата награда за мир

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции